logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A Földön eddig ismeretlen ásványokra bukkantak egy meteoritban

| Szerző: hirado.hu
A Szomáliában talált űrkőzetben eddig két új ásványt fedeztek fel amerikai kutatók, azonban egy harmadik lehetséges anyagra is utalnak jelek. A 15 tonnás meteorit a valaha talált kilencedik legnagyobb világűrből származó kőzet.

 

A két felfedezett ásványt a meteorit egyetlen 70 grammos szeletében találták, amelyet az albertai egyetemhez küldtek elemzés céljából. Az osztályozás során az is kiderült, hogy a kőzetben lehet egy  harmadik ásvány is – számolt be az albertai egyetem oldala.

A Szomáliában talált 15 tonnás űrkőzet a valaha talált kilencedik legnagyobbnak számít.

Kapcsolódó tartalom

Az amerikai egyetem azt írta, hogy a két újonnan felfedezett ásványt elaliitnak és elkinstantonitnak nevezték el. Az első magáról a meteoritról kapta a nevét, amelyet „El Ali” meteoritnak neveztek el, mert a szomáliai El Ali város közelében találták. A második ásványt pedig Lindy Elkins-Tantonról, az Arizonai Állami Egyetem Föld- és Űrkutatási Karának professzoráról és a NASA közelgő Psyche küldetésének vezető kutatójáról nevezték el.

A kutatók rámutattak, hogy az új ásványok felfedezése mindig lehetőséget adnak arra, hogy új felhasználási lehetőségekről is gondolkodjanak. – Amikor egy új ásványi anyag felfedezéséről érkeznek hírek, az anyagtudósok is érdeklődni kezdenek, annak felhasználási lehetőségei miatt – mutatott rá az egyetemi oldal.

A meteorit jövője azonban bizonytalan, egyelőre olyan értesüléseket kaptak a kutatók, hogy Kínába szállították a kőzetet, így bizonytalan, hogy lesz-e lehetőség további mintavételre.

A borítóképen a minta egy darabja látható. (Fotó: University of Alberta Meteorite Collection)

Ajánljuk még