logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Betiltják a kínai Huawei és ZTE készülékek importját az Egyesült Államokban

| Szerző: hirado.hu
Az Egyesült Államok nemzetbiztonsági aggályokra hivatkozva megtiltotta öt kínai vállalat, köztük a Huawei és a ZTE új kommunikációs eszközeinek értékesítését és importját. Az érintett ​​cégek közé tartozik még a Hikvision, a Dahua és a Hytera, amelyek biztonsági kamerákat és rádiórendszereket gyártanak. A kémkedéssel gyanúsított kínai gyártók tagadják, hogy információt adtak át a kínai kormánynak.

Ez az első alkalom, hogy az amerikai hatóságok biztonsági okokból ilyen lépést tettek. Azonban a kínai Hikvision szerint termékei nem jelentenek biztonsági fenyegetést az Egyesült Államokra nézve – számolt be honlapján a BBC World.

A Hikvision közlemény szerint „az Egyesült Államok döntése semmivel sem védi jobban az Egyesült Államok nemzetbiztonságát, de nagyon sokat árt azoknak a kisvállalkozásoknak, helyi hatóságoknak, iskolai körzeteknek és egyéni fogyasztóknak, akik így drágábban fogják megvásárolni az önmaguk, otthonaik és vállalkozásaik védelmét szolgáló eszközöket”.

A BBC megjegyezte, hogy a Huawei és mások korábban tagadták, hogy adatokat szolgáltatnának a kínai kormánynak. Az Egyesült Államok Szövetségi Kommunikációs Bizottsága (FCC) azonban közölte, hogy tagjai pénteken egyhangúlag megszavazták az új szabályok elfogadását.

„Az FCC elkötelezett amellett, hogy megvédje (az amerikai) nemzetbiztonságot azáltal, hogy biztosítja, hogy a megbízhatatlan kommunikációs berendezések ne kaphassanak engedélyt a határainkon belül”

– mondta Jessica Rosenworcel, a bizottság elnöke közleményében.

Rosenworcel hozzátette, ezek a döntések fontos részét képzeik a nemzetbiztonsági fenyegetésekkel szemben folyamatban lévő fellépésnek. A cikk kiemelte, hogy mivel a döntés nem visszamenőleges hatályú, ezért az érintett vállalatok továbbra is értékesíthetik az USÁ-ban a már korábban engedélyezett termékeiket.

A szövetségi kommunikációs bizottság azonban megjegyezte, vizsgálják annak a lehetőségét, hogy a szabályok módosításával az érintett kínai gyártók már forgalomban lévő termékeire is kiterjesszék a tiltást.

A BBC emlékeztetett, hogy a kínai gyártókra kirótt korlátozások már Barack Obama kormányzása alatt elkezdődtek. Az első intézkedések célja a kínai távközlési cégek amerikai piacra jutásának korlátozása volt. Ezt követően Donald Trump elnöksége alatt felgyorsították a folyamatot, amelyek Joe Biden elnök vezetése alatt is folytatódtak.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még