logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Jövő év elején sor kerülhet az első privát űrsétára

| Szerző: hirado.hu
Megállás nélkül készül a Polaris Dawn legénysége a jövő év elején esedékes űrrepülésre, amely az első kereskedelmi célú űrséta lesz. A legénység tagjai emellett tanulmányokat végeznek a mikrogravitáció és a sugárzás emberi egészségre gyakorolt hosszú távú hatásairól is.

Kapcsolódó tartalom

A Polaris Dawn négyfős csapata a háromrészes Polaris-program része, mely magában foglalja a SpaceX űrhajó első legénységi repülését is – írja a Space.com.

A SpaceX Crew Dragon űrhajó fedélzetén tett privát űrutazás legkorábban 2023 márciusában esedékes, a tervek szerint a NASA Kennedy Űrközpontjából indítják a rakétát.

„Nem hiszem, hogy az űrrepülés csak a világ szuperhatalmaira és egy maroknyi rendkívül szerencsés és tehetséges emberre fog korlátozódni. Nyitottabbá fog válni” – mondta Jared Isaacman, a Polaris Dawn küldetés parancsnoka.

A Polaris Dawn magasabbra repül majd, mint bármelyik Dragon-kapszula eddig, és megdönti a NASA Gemini 11 1966-os küldetése során elért 853 mérföldes, nem holdi személyzet által elért földkörüli magassági rekordot. Ötnapos repülésük során a Polaris Dawn legénysége áthalad a Van Allen sugárzási öv egyes részein is.

A legénység emellett megkísérli a legelső kereskedelmi célú űrsétát, amely során a SpaceX által szállított, korszerűsített, a kapszula belsejében viselt ruházatot használja.

„A kiképzésünk három kategóriára bonható: a szimulátoros gyakorlatok és az ellenőrzőlistás feladatok megtanulása, a vészhelyzeti műveletek megtanulása, továbbá a csoportdinamika kiépítése. De ott van a felkészülés speciális része is, az űrsétára való felkészülés” – mondta Scott Poteet, a Polaris Dawn pilótája.

A Polaris Dawn legénysége első alkalommal fogja vizsgálni az emberi szem űrrepülés okozta változásainak időbeli lefolyását a szemgolyón belüli nyomás folyamatos megfigyelésével.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Felbocsátják a SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat Crew Dragon nevű személyszállító űrhajóját a Kennedy Űrközpont kilövőállásáról (Fotó: MTI/EPA/NASA/Bill Ingalls)

Ajánljuk még