logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Három férfival és két nővel bővült az Európai Űrügynökség asztronautáinak sora

Három férfival és két nővel bővült az Európai Űrügynökség (ESA) asztronautáinak sora – jelentette be a szervezet szerdán Párizsban.

Az öt leendő űrhajóst közel 23 ezer jelentkező közül választották ki. Az űrügynökség új munkatársai között van a 31 éves, brit állampolgárságú Rosemary Coogan, Sophie Adenot, a francia űrkutatási központ 40 éves, mérnöki végzettségű kutatója, a spanyol állampolgárságú Pablo Álvarez Fernández, Raphaël Liégeois belga egészségügyi mérnök, valamint Marco Alain Sieber svájci sürgősségi szakorvos.

A csapat tagjai a következő egy évben alapozó kiképzésen vesznek részt az ESA kölni központjában, ahol elsajátítják a mérnöki és természettudományok, valamint az orosz nyelv alapjait, és megkezdik az űrutazáshoz szükséges kiképzést. A második szakaszban megismerik a Nemzetközi Űrállomás működését, és a Földről segítik az űrben tartózkodó kollégáikat. Csak ezután kapnak konkrét missziót, és kezdik meg a másfél évig tartó felkészülést. Legkorábban körülbelül három év múlva utazhatnak a világűrbe.

Legutóbb 2009-ben bővítették az Európai Űrügynökség asztronautacsapatát, az akkor felvett hat űrhajós között mindössze egy nő volt.

Szerdán először csatlakozott az űrügynökséghez fogyatékkal élő űrhajós John McFall brit paralimpiai rövidtávfutó személyében. McFall egy hatástanulmány keretében vesz részt az űrhajóskiképzésen. Abban segíti az ESA mérnökeit, hogy megértsék, milyen változtatások szükségesek ahhoz, hogy a jövőbeli missziókban fogyatékkal élők is részt vehessenek.

Az Európai Űrügynökség jelentősen növelte költségvetését

Az Európai Űrügynökség (ESA) jelentősen növelte költségvetését, hogy tartsa a lépést az Egyesült Államokkal és Kínával, valamint új Hold-missziókat jelentett be szerdán.

Az ESA Párizsban tartott miniszteri szintű tanácskozásán az űrügynökség 22 tagországa 16,9 milliárd euróra növelte a hároméves költségvetés keretét. Ez tizenhét százalékos növekedés az előző büdzséhez képest. A kezdeti cél a 18 százalékos emelés volt.

Josef Aschbacher, a szervezet vezérigazgatója szerint az összeggel olyan Európát építenek, „amelynek űrprogramja tükrözi politikai és jövőbeli gazdasági erejét”.

A költségvetés nagy részét a Hold és a Mars felderítését célzó programokra fordítják. Döntés született arról is, hogy Európa továbbra is részt vesz a Nemzetközi Űrállomás (ISS) munkájában, így az ESA asztronautái 2030-ig használhatják az ISS-t.

Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter rámutatott: az új költségvetésnek köszönhetően az ESA képes lesz az Egyesült Államoktól és Kínától függetlenül tevékenykedni a világűrben.

Robert Habeck német gazdasági miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy a folyamatos befektetés az Európai Űrügynökségbe lehetővé teszi a jó együttműködést a Nemzetközi Űrállomással, valamint folytatódhat az európai robotholdjáró fejlesztése.

A kiemelt képünk illusztráció. 

Ajánljuk még