logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Ritka kincsre leltek a fáraók dombján

| Szerző: hirado.hu
Per Uadzset városában Egyiptom egyik legfontosabb istenségének kultusza működött.

Egy ősi templom maradványaira bukkantak a Nílus deltájában fekvő Per Uadzsetnél, mai nevén Tell al-Farainnál (A fáraók dombja) – számol be a Heritage Daily. A város a kezdetektől fogva fontos település volt az ókori Egyiptomban.

Kapcsolódó tartalom

A város idővel Uadzset (Butó) istennő tiszteletének egyik központjává vált. Uadzset eleinte Alsó-Egyiptom, az egyesítést követően pedig egész Egyiptom védelmezője volt. Az istennőt a korai időszakban kobraként ábrázolták, majd olyan megjelenítések is elterjedtek, melyeken Ré isten fejére tekeredik – írja a National Geographic. 

Per Uadzsetet az istennő után nevezték el, későbbi görög neve, Butó is rá utal. A városban egy nagy szentélyövezetet alakítottak ki kultusza számára, a teljes komplexum 4,4 hektáron terült el.

Az egyiptomi Turisztikai és Régészeti Minisztérium csapata a közelmúltban egy 6,5 x 4,5 méteres helyszínen folytatott feltárást. Az ásatáson egy oszlopos csarnok maradványaira bukkantak, a terem a templomkomplexum délnyugati részén feküdt.

A csapat emellett faragott kődarabokat, egy koronás madarat ábrázoló festményt, illetve szertartásokhoz használt edényeket is talált.

Ajánljuk még