logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Korábban ismeretlen királyné piramisára bukkantak

| Szerző: hirado.hu
Két éve zajlanak az átfogó feltárások az egyiptomi Szakkarában. A felfedezéseket annak apropóján jelentették be, hogy egy évszázada, 1922 novemberében találták meg az ifjú fáraó, Tutanhamon legendás nyughelyét.

Egy korábban ismeretlen királyné piramisára, koporsókra, múmiákra, különböző leletekre és összekapcsolódó alagutakra bukkantak az egyiptomi Szakkarában zajló feltárásokon – számol be a Live Science. A felfedezéseket annak apropóján jelentették be, hogy egy évszázada, 1922 novemberében találták meg az  ifjú fáraó, Tutanhamon legendás nyughelyét.

Kapcsolódó tartalom

A kutatók két éve dolgoznak intenzíven Szakkarában. A közelmúltban olyan emberi maradványokra bukkantak, amelyek talán Tutanhamon tábornokaitól és tanácsadóitól származnak – írja a National Geographic.

A szakértők II. Teti, a VI. dinasztia első uralkodójának piramisára koncentráltak. „Tetit az Újbirodalom idején istenként tisztelték, ezért az emberek a közelében akartak temetkezni”– mondta Zahi Havassz, a helyszínen dolgozó egyiptológus.

Kapcsolódó tartalom

A kutató hozzátette, eddig kevés, a korszakból származó nyughelyet találtak a környéken, most viszont 22, az Újbirodalom idején készült aknát is felfedeztek. A vermek 9–18 méter mélyek, és sírokat tartalmaznak.

A helyszínen egy hatalmas mészkőszarkofágot, illetve 300 szépen megmunkált koporsót találtak. A koporsók számára mind egyedi arcot készítettek, a neveket is feltüntették rajtuk, és egyéb szimbólumok is láthatóak külsejükön. A ládákból ráadásul remek állapotú múmiák is előkerültek. Havassz szerint a leletek arról árulkodnak, hogy az Újbirodalom korában a mumifikálás virágkorát élte.

Az évekkel ezelőtt megkezdett feltárások során egy olyan piramist is megtaláltak, amely egy korábban ismeretlen királyné számára épült. Utóbb megállapították, hogy a fáraónét Neithnek hívták, személyével írásos forrásokban a felfedezést megelőzően nem találkoztak.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még