logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Tyrannosaurus rex-koponyát árvereznek el

Egy Dél-Dakotában talált Tyrannosaurus rex-koponyát árvereznek el decemberben New Yorkban – jelentette be kedden a Sotheby's árverési ház, amelynek becslése szerint a ritka lelet akár 15 millió dollárért (6 milliárd forintért) is elkelhet.

A 91 kilogramm súlyú, Maximusnak elnevezett, megkövesedett koponyát névtelenséget kérő tulajdonosa bocsátja árverésre december 9-én.

A koponyát a dél-dakotai Harding megyében 2020-21-ben folytatott ásatásokon találták más T. rex-csontokkal együtt. A lelőhelyet Cassandra Hatton, a Sotheby’s tudományos és popkulturális részlegének vezetője a világ T. rex fővárosának nevezte.

Maximus csontvázának legnagyobb részét felemésztette az erózió, de az árverési ház szakértői szerint a fennmaradt koponya igazán értékes leletnek számít.

Hatton megjegyezte, hogy ha az ember belegondol, azért többen tudnak a lakásukban egy dinoszaurusz-koponyát elhelyezni, mint egy teljes dinoszaurusz-csontvázat.

A kétméteres fosszília 76 millió éves, de a koponyacsontok legnagyobb része és a T. rex számos foga is fennmaradt.

A koponyán található két nagy sérülés nyoma arra utal, hogy Maximus feltehetően megküzdött egy másik T. rexszel. Mint Hatton hozzátette: azt nem lehet tudni, hogy mi okozta a T. rex halálát, de annyi bizonyos, hogy életében nagy harcot vívott.

Két éve New Yorkban 31,8 millió dollárért (12,7 milliárd forintért) kelt el egy T. rex csontváza.

A kiemel kép illusztráció. 

Ajánljuk még