logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Ezer nyelven kíván szolgáltatásokat nyújtani a Google

A Google új mesterségesintelligencia-modellt kíván létrehozni, amelynek segítségével a világon legtöbbek által beszélt 1000 nyelven tervez szolgáltatásokat nyújtani az interneten – jelentette be szerdán a kaliforniai vállalat.

„Képzeljenek el egy volof (főként Szenegálban beszélt) nyelven beszélő új afrikai internetezőt, aki a telefonján nézi meg, hogy hol van a legközelebbi gyógyszertár, vagy melyik csatornán adják az Afrika Kupa-mérkőzést” – mondta Johan Schalkwyk, a Google kutatója egy bemutatón, ahol a Google-nak a mesterséges intelligencia terén elért legújabb újításait ismertették meg az újságírókkal.

Világszerte több mint hétezer nyelvet beszélnek, de a Google csak mindössze valamivel több mint 130 nyelven kínálja fordítóprogramját. A kaliforniai cég a mesterségesintelligencia-modellel kapcsolatos technológiai vívmányai között olyan célokat tűzött ki, hogy ne csak az interneten rendelkezésre álló szövegekkel, hanem videókkal, képekkel és szavakkal lehessen dolgozni.

A cég azon is dolgozik, hogy nagy mennyiségű hangfelvételrészletet gyűjtsön össze a különböző közösségekben,

egyebek mellett az olyan nyelvek esetében, amelyeknek nem feltétlenül van írott formája.

A több évre tervezett program keretében a Google vívmányait a termékeiben, köztük a YouTube videomegosztó portálon, a digitális billentyűzetekben és a fordítóprogramjában kívánja felhasználni, hogy megkönnyítse online szolgáltatásainak az internetezők anyanyelvén történő elérését, és segítségükre legyen a fontos tartalmak elérésében.

A mesterséges intelligencia más irányú fejlesztései révén a Google olyan eszközöket dolgozott ki, amelyek műholdfelvételek segítségével lehetővé teszik az erdőtüzek felfedezését és valós idejű megfigyelését.

Ezeket az információkat az információtechnológiai óriáscég a Google Map programon, illetve a keresőprogramon teszi elérhetővé, így segítve a veszélyeztetett lakosság figyelmeztetését, illetve a tűzoltókat a tűz továbbterjedésének előrejelzésében és a mentésben. Ez a szolgáltatás már elérhető az Egyesült Államokban, Kanadában, Mexikóban és Ausztrália egyes övezeteiben.

Egy másik, 2017-ben indított projekt az esetleges árvizekre figyelmezteti a lakosságot, a segítségével tavaly 155 millió értesítést tudtak küldeni Indiában és Bangladesben 23 millió embernek. A Google szerdán jelentette be, hogy ezt a szolgáltatást tizennyolc további – dél-amerikai, ázsiai és afrikai – országra terjesztették ki.

Ajánljuk még