logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A fémbányászat megatrendje: grafikonon mutatjuk a szédületes számokat

| Szerző: hirado.hu
Az ásványok és a fémek a modern kori életünk legfontosabb nyersanyagai. Gyakorlatilag minden eszköz, amit használunk napjainkban és szinte minden, ami körülvesz minket, tartalmaz valamilyen mennyiségű fémet. A világ anyagfelhasználása erősen megugrott az elmúlt évtizedekben. De mekkora mennyiségben hozzák felszínre a nélkülözhetetlen nyersanyagot? Cikkünkből megtudhatja.
Ide kattintva megnézheti a grafikont nagyobb méretben!

A 2021-ben kibányászott fémek 93 százalékát a vasérc tette ki, amelyből 2,6 milliárd tonnát hoztunk tavaly a felszínre. Ugyanakkor azt fontos megjegyezni, hogy az érctermelés mindig magasabb mint a fémtermelés, mivel az ércekből nyerik ki a fémeket a dúsítást, a redukciót és a tisztítást követően. Az említett mennyiségű ércnek a valós fémtartalma például csak 1,6 milliárd tonna.

Az infrastruktúra építésben betöltött kulcsfontosságú szerepe miatt a vasérc az urbanizáció és a gazdasági növekedés egyik legfontosabb nyersanyaga.

Ipari fémek

Az ipari fémeket nagyrészt az acélgyártásban, az építőipari, a vegyipari gyártásban és ötvözetként használják. A világon 2021-ben több mint 181 millió tonnát bányásztak ezekből a fémekből – összesített az Elements.

Az alumínium az ipari fémtermelés közel 40 százalékát tette ki 2021-ben. Kína messze a legnagyobb alumíniumtermelő volt a tavalyi évben, a globális termelés több mint felét adta. Az építőipar az évente előállított alumínium nagyjából 25 százalékát használja fel, a 23 százalékát pedig a közlekedés.

A króm kevésbé ismert fém, amelynek kulcsszerepe van az acél rozsdamentesítésében. A rozsdamentes acél általában 10-30 százalékban tartalmaz krómot, ami növeli a szilárdságát és a korrózióállóságát.

A réz, a mangán és a cink került még a 2021-ben bányászott öt legfontosabb ipari fémtípus közé, amelyeknek mindegyike egyedi tulajdonságokkal és gazdasági szerepekkel rendelkezik.

Ide kattintva megnézheti a grafikont nagyobb méretben!

Műszaki és nemesfémek

A nemesfémeket jóval kisebb mennyiségben bányásszák, mint az ipari fémeket, viszont jelentősen növekszik az igény rájuk, ahogy a világ fejlődik.

A termelés szempontjából az egyik legritkább fémnek a rénium számít, amelyet főként repülőgépek és gázturbinák turbinalapátjaiban használnak, és kritikus fontosságúak. Az olajipar használja még a rénium-platina katalizátorokban, amelyekkel nagy oktánszámú benzint képesek előállítani a járművek számára.

A fenntartható fejlődés szempontjából kiemelten fontos a lítium, 2016 óta például kétszeresére nőtt az elektromos járművek akkumulátorainak száma. Ugyanezen időszakban a mágnesek iránt is jelentősen megnövekedett a kereslet.

Ide kattintva megnézheti a grafikont nagyobb méretben!

A fémbányászat megatrendje

A világ anyagfelhasználása erősen megugrott az elmúlt évtizedekben, mivel a növekvő gazdaságok és városok egyre több nyersanyagot igényelnek.

Mind a vasért, mind az alumínium globális termelése több mint a háromszorosára nőtt az 1990-es évekhez képest. Más fémek, köztük a réz és az acél fogyasztása is jelentősen nőtt.

Napjainkban a gazdaságok nemcsak növekednek és urbanizálódnak, hanem ásványi anyagigényes, tiszta energiát hasznosító technológiákat is alkalmaznak, amely a fémtermelés és -fogyasztás további növekedését vetíti előre.

A kiemelt kép illusztráció. (Fotó: EPA)

 

Ajánljuk még