logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Jelentős tudományos áttörést hozhat a NASA új felfedezése

Először sikerült egy időben a Mars felszínén és az űrből is megörökíteni egy aszteroida becsapódását. Űrkutatók szerint ez már önmagában is nagyszerű eredmény, de ami legalább ennyire fontos, hogy a kráterben a Marsról származó jeget találtak. A NASA szerint a marsi egyenlítő környékén felfedezett jégnek még nagy szerepe lehet a jövőbeli kolonizáló küldetések során – számolt be az M1 Híradó.

 

Jelentős tudományos áttörést hozhat a NASA új felfedezése a Mars missziók történetében. Ez az első alkalom, hogy egy becsapódás hatásait a felszínen és az űrből is meg tudták figyelni a vörös bolygón.

Mindennap készítünk alacsony felbontású felvételeket a Mars felszínéről. Összeegyeztettük a marsjáró által érzékelt lökéshullám epicentrumát ezekkel az űrből készült felvételekkel és pontosan egybeesett a hely és az idő” – mondta Liliya Posiolova, a küldetést vezető kutató.

Kapcsolódó tartalom

A becsapódás egy több mint 20 méter mély és 150 méter hosszú krátert hagyott maga után, ami körül hatalmas jégtömböket fedeztek fel. Az elemzések szerint a jég nem az aszteroidáról, hanem a Marsól származik, ami váratlan fejlemény, mivel ez a bolygó legforróbb vidéke. A kutatók szerint a felfedezés nagyon fontos lépés a Mars benépesítéséhez vezető úton. A kolóniákat ugyanis a marsi egyenlítőhöz közel hoznák létre, ahol a víz jelenléte nagyban megkönnyítheti az első emberek dolgát.

A becsapódást észlelő InSight 2018 óta több, mint ezer földrengést figyelt meg a Marson. Energiatartaléka azonban a végéhez közeledik. A kutatók szerint egy-két hónapon belül megszűnik a kapcsolat a Mars-járóval.

Kiemelt kép: Az InSight robot kameraképe a Mars bolygó felszínéről (Fotó: MTI/AP/NASA)

Ajánljuk még