logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Nézzen fel az égre ma délelőtt, különleges látványban lesz része!

| Szerző: hirado.hu
A Nap bő harmadát kitakaró részleges napfogyatkozás figyelhető meg ma délelőtt Magyarországról – közölte a Svábhegyi Csillagvizsgáló. A napfogyatkozás szabad szemmel is látható, de megfelelő felszerelés nélkül szigorúan tilos a Napba nézni.

Napfogyatkozáskor a Hold a Földről nézve a Nap elé úszik és a Hold árnyéka a Földre vetül.

Mivel a Hold és a Föld keringési síkja 5,5 fokot zár be egymással, újhold idején a Hold általában nem a Föld és a Nap egyenesén, hanem attól feljebb vagy lejjebb tartózkodik. A napfogyatkozás így ritka és különleges esemény.

Kapcsolódó tartalom

A mostani fogyatkozáshoz hasonlót legutóbb 2015-ben lehetett megfigyelni, akkor 59 százalékát takarta ki a Hold a Nap területének. A következő nagyobb, Magyarországról 47 százalékosan látszó fogyatkozás 2027. augusztus 2-án fog bekövetkezni – olvasható az összegzésben.

Az égi jelenség Budapestről nézve október 25-én 11 óra 18 perckor kezdődik, akkor lép be a Hold a napkorong elé.

A legnagyobb fázist 12 óra 25 perckor éri el, akkor Budapesten a Nap átmérőjének 33 százalékáig hatol be a Hold sziluettje.

Kapcsolódó tartalom

A napfogyatkozás szabad szemmel is látható, de megfelelő felszerelés nélkül szigorúan tilos a Napba nézni,

ugyanis az ember pillanatok alatt megvakulhat. A Svábhegyi Csillagvizsgáló szerint kerüljük a barkácsmegoldásokat, ehelyett használjunk boltokban beszerezhető napfogyatkozás-néző szemüveget vagy vizuális napszűrő fóliát, esetleg hegesztőüveget DIN 14-es fokozattól.

A legkisebb nagyítású távcsővel is tilos a Napba nézni, mert oly mértékű energia fókuszálódhat a retinánkra, hogy az akár a másodperc tört része alatt azonnali vaksághoz is vezethet. Távcsövekhez napszűrő fólia használatát ajánlják.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még