logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Váratlan dolgot fedeztek fel az iraki öntözési csatorna falában

| Szerző: hirado.hu

Az Újasszír Birodalom korára datálható régészeti parkot alakítanak ki Irakban – számol be az AFP. A területen 2700 éves, többek között az istenekhez imádkozó királyokat bemutató, faragványok találhatóak.

Kapcsolódó tartalom

A 13 monumentális domborművet egy öntözési csatorna falába vájták, a lelőhely mintegy tíz kilométerre fekszik az észak-iraki Faidától. A panelek egyenként közel öt méter szélesek és két méter magasak, és II. Sarrukín (a bibliai Szárgon), illetve fia, Szín-ahhé-eriba (a bibliai Szennahérib) idejéből származnak. Előbbi király időszámításunk előtt 721 és 705, utóbbi pedig 705 és 681 között uralkodott – írja a National Geographic. 

Bekasz Brefkani, az iraki Kurdisztán területén található Dahúk régészeti hivatalának munkatársa szerint később talán újabb faragványokat is felfedeznek. A faidai egyike azon öt tervezett régészeti parknak a régióban, melynek célja az idegenforgalom fellendítése. A helyszínen az elmúlt években több ásatás is zajlott iraki szakértők, valamint az Udinei Egyetem részvételével. Daniele Morandi Bonacossi olasz kutató tavaly azt mondta, Irakban ilyen nagy domborműveket még nem tártak fel.

Kapcsolódó tartalom

Az ország múltja rendkívül gazdag, a területén már korán kialakultak civilizációk, az első ismert írásos emlékek közül több itt került elő. Az asszírok mellett a sumerok és a babilóniaiak is egykor a térségben éltek.

Sajnálatos módon az elmúlt időszakban a fosztogatók és a műkincscsempészek károsították a lelőhelyeket és az ősi műemlékeket. Egyes országok ugyan elkezdték visszaszolgáltatni az ellopott kincseket, de a folyamat igen lassú.

Ajánljuk még