logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Hét éve nem volt hasonló! Magyarországról is látható lesz a részleges napfogyatkozás

| Szerző: hirado.hu
Különleges égi jelenség várható a hónap végén.

Október 25-én a Nap bő harmadát kitakaró részleges napfogyatkozás figyelhető meg Magyarországról. A mintegy két órán át tartó jelenséget szabad szemmel és távcsővel is meg lehet majd figyelni a déli órákban – számolt be a National Geographic.

Napfogyatkozáskor a Hold a Földről nézve a Nap elé úszik, és a Hold árnyéka a Földre vetül. Mivel a Hold és a Föld keringési síkja 5,5 fokot zár be egymással, újhold idején a Hold általában nem a Föld és a Nap egyenesén, hanem attól feljebb vagy lejjebb tartózkodik. A napfogyatkozás így ritka és különleges esemény.

A mostani fogyatkozáshoz hasonlót legutóbb 2015-ben lehetett megfigyelni, akkor 59 százalékát takarta ki a Hold a Nap területének. A következő nagyobb, Magyarországról 47 százalékosan látszó fogyatkozás 2027. augusztus 2-án fog bekövetkezni – olvasható az összegzésben.

Az égi jelenség Budapestről nézve október 25-én 11 óra 18 perckor kezdődik, akkor lép be a Hold a napkorong elé.

A legnagyobb fázist 12 óra 25 perckor éri el, akkor Budapesten a Nap átmérőjének 33 százalékáig hatol be a Hold sziluettje.

A jelenség szabad szemmel is látható lesz. Ebben az esetben a távcsőboltokban kapható, a napfogyatkozás megfigyeléséhez alkalmas szemüvegek és vizuális napszűrő fóliák szükséges beszerezni, mert ezek nyújtanak biztonságos védelmet.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még