logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Új szuperkontinens van kialakulóban, már a neve is megvan

| Szerző: hirado.hu
Több százmillió év múlva a Föld felismerhetetlenül fog kinézni. A kék bolygó legnagyobb óceánja, a Csendes-óceán eltűnik, és a kutatók szerint Észak-Amerika és Ázsia ütközéséből kialakul az „Amázsia” nevű kontinens.

Egy nemrég megjelent tanulmány rávilágít az ausztráliai Curtin Egyetem kutatócsoportjának megállapításaira. A kutatók szerint minden évben néhány centiméterrel csökken a Csendes-óceán mérete, és egy szuperszámítógép ábrázolásai alapján arra a következtetésre jutottak, hogy 200-300 millió év múlva egy új kontinens alakul ki – közölte a New York Post.

A tektonikus lemezek mozgása nem új trend és a kutatást vezető Curtin Egyetem munkatársai szerint az elmúlt kétmilliárd évben körülbelül 600 millió évente alakult ki egy szuperkontinens. Ha a legújabb kutatás pontos, akkor

a Föld hét kontinense lassan egyetlen óriási szárazfölddé olvad össze, amelyet az Atlanti-óceán és Indiai-óceán vesz majd körül.

A kutatók szerint az új szuperkontinens kulcsfontosságú része lenne Ausztrália mozgása. A kontinens várhatóan először Ázsiával ütközik össze, mielőtt Észak-Amerika összeolvadna Ázsiával, véget vetve az általunk ismert Csendes-óceánnak. A kutatócsoport szerint a Csendes-óceán az, ami a Panthalassza szuperóceánból megmaradt, és körülbelül a dinoszauruszok kora óta zsugorodik.

A Panthalassza körülvette az utolsó szuperkontinenst, amelyet a szakértők Pangaea néven emlegetnek. A Pangea a feltételezések szerint több mint 200 millió évvel ezelőtt kezdett szétesni, és ez vezetett a ma ismert szárazföldi és óceáni képződményekhez.

Az új kontinenssel az éghajlati minták is megváltoznak, és „Amázsia” nagy része sivatagra hasonlíthat a tengerek hiánya miatt.

Az általunk ismert Föld drasztikusan megváltozik, amikor Amázsia kialakul. A tengerszint várhatóan alacsonyabb lesz, és a szuperkontinens hatalmas belseje nagyon száraz lesz, nagy napi hőmérsékleti ingadozásokkal – állítják az egyetem kutatói.

Ajánljuk még