logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Látványos utóhatása volt a NASA aszteroidaeltérítésének

| Szerző: hirado.hu
Csaknem tízezer kilométer hosszú, üstökösszerű csóvát hagyott maga után a Dimorphos aszteroida, miután a NASA szándékosan ütköztette DART űrszondával. A kísérlettel az űrügynökség azt tesztelte, hogy el lehet-e téríteni egy aszteroidát a pályájáról.

Kapcsolódó tartalom

Több ezer kilométer hosszú, izzó törmelékcsóvát hagyott maga után a Dimorphos aszteroida, miután a DART űrszonda nekiütközött, hogy eltérítse – tájékoztat a Space.com.

Az üstökösszerű csóva porból és törmelékből áll, ami az ütközés következtében levált a Dimorphos felszínéről. A csillagászok a jelenséget mintegy tízezer kilométer hosszúra becsülik. A kilökődött anyag megfigyelése lehetővé teszi a tudósok számára, hogy jobban meghatározzák a Dimorphos felszínének jellegét.

A SOAR teleszkóp a fotó elkészítése után is folytatja a becsapódás utóhatásainak a megfigyelését, ami segít felmérni, hogy mennyire volt sikeres a pályamódosítás.

Az ütköztetés volt az első olyan küldetés, amivel tesztelték, hogy egy esetleges szükséghelyzet esetén el lehet-e téríteni egy aszteroidát. A teszt eredményei választ adhatnak arra, hogy sikeresen el lehet-e téríteni egy aszteroidát, ami potenciálisan veszélyeztetné a Földet.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: A NASA Double Asteroid Redirection Test (DART) nevű űrszondája által készített felvétel a Dimorphos kisbolygóról (Fotó: MTI/AP/ASI/NASA)

Ajánljuk még