logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Történelmi felfedezés: feltárult a rejtélyes sírkamra

| Szerző: hirado.hu
Egy óriási gránit szarkofágot tártak fel a régészek Szakkarában. Ptahemwia kincstárnok végső nyughelyét egy közel nyolc méter mély akna védte, amelyből több mint egy hétig tartott, mire eltávolították a homokot.

Álomfelfedezésként hivatkoznak a régészek arra a szarkofágra, amelyet Kairó közelében találtak meg. A szarkofágot Szakkarában tárták fel egy földalatti sírkamrában. A National Geographic kameráinak köszönhetően pedig egy jövőbeli dokumentumfilmben is szerepelni fog – olvasható a The Guardian cikkében.

Az óriási gránit szarkofág, amely több ezer évig háborítatlanul feküdt a sírkamrában Ptahemwia feliratai borítják, aki II Ramszesz király, Egyiptom leghatalmasabb fáraója kincstárát vezette.

A felszíni sírhelyre Ola El Aguizy, a Kairói Egyetem régészeti karának professzora talált rá az ősi nekropoliszban, Kairótól mintegy 30 kilométerre délre. A napokban pedig sikerült a föld alatti sírkamrát is feltárni.

Ptahemwia végső nyughelyét egy közel nyolc méter mély akna védte, melyből több mint egy hétig tartott, mire eltávolították a homokot.

A szarkofág felfedezése a síraknában, az eredeti helyén azért volt nagyon izgalmas, mivel sok esetben a sírok belsejében mások szarkofágját találjuk meg – mondta El Aguizy.

Ajánljuk még