logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A Merkúrban gyönyörködve kávézhatunk az októberi reggeleken

| Szerző: hirado.hu
Égi jelenségek a tizedik hónap első felében.

Érkezik az ősz első teliholdja, valamint hajnalonta láthatjuk a Merkúrt és az állatövi fényt is – foglalta össze cikkében az őszi égi jelenségeket a National Geographic.

Kapcsolódó tartalom

Az első őszi telihold október 9-én este 18:01-kor kel fel a keleti határaink közelében élők számára, Budapesten 18:13-kor, nyugaton pedig 18:23-kor. Ez néhány perccel a napnyugta után következik be, így szép látványban lehet részünk, tiszta idő esetén. A telihold a keleti ég alján napnyugtakor megjelenő rózsás sávban bukkan majd fel, ami különösen széppé teszi ezt a holdkeltét.

Reggeli kávé a Merkúrral

A Merkúr a keleti ég alján látható a hajnali időszakban, október 8-án lesz a legnagyobb látszólagos távolságban a Naptól, másfél órával napkelte előtt keressük meg. Ez időben a keleti határainknál 5:10, nyugaton 5:30 körüli időpontot jelent, így a reggeli kávénk után jó eséllyel megpillanthatjuk. A bolygó 40-50 percen keresztül követhető lehet, ha tiszta az ég alja.

A Merkúr érdekessége, hogy a krátereit művészekről, írókról, zeneszerzőkről nevezték el, kivéve a legnagyobbat, a Caloris-medencét. A körülbelül 1550 kilométer átmérőjű becsapódási kráter a Naprendszer legnagyobbjai közt foglal helyet.

Állatövi fény a hónap első hetében

Hajnalonta az őszi állatövi fényt is megfigyelhetjük: ha a Merkúrt szeretnénk megnézni, egybeköthetjük a bolygóközi por megfigyelésével. Azonban míg a bolygót akár egy budapesti tízemeletes épületről is látjuk, ha rálátunk a keleti horizontra, addig az állatövi fény megpillantásához sötét, fényszennyezéstől mentes keleti-délkeleti égre van szükség. Napkelte előtt körülbelül két órával jelenik meg, és még egy órán át követhetjük, tiszta ég esetén.

A kiemelt kép illusztráció. 

Ajánljuk még