logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Történelmi pillanat: megérkeztek az első képek az aszteroidaeltérítésről

| Szerző: hirado.hu
Lenyűgöző képeket tett közzé a NASA, amin a DART névre keresztelt űrszondájuk egy aszteroidának csapódik.

A NASA a Föld megmentését gyakorolta azzal, hogy az automata űrszondát egy aszteroidába ütköztettek, hogy bebizonyítsák, képesek eltéríteni a bolygót fenyegető űrsziklákat – közölte honlapján a New York Post.

A teszt szonda 19 óra 14 perckor ütközött a Dimorphos nevű, 530 láb – több mint 160 méter – széles bolygóközi égitesttel, amelyet az űrügynökség élőben közvetített a honlapján. A NASA tudósai és mérnökei körében éljenzés és tapsvihar tört ki, amikor az űreszköz becsapódott.

A képeket hétmillió mérfölddel azután küldték vissza a Földre, hogy a NASA űrszondája hétfő este sikeresen becsapódott az aszteroidába, hogy felkészüljenek arra az esetre, ha egy hatalmas űrszikla valóban veszélyeztetné a Földet – számolt be róla a New York Post.

Az űrszikla – amely mintegy 6,5 millió mérföldre (10,5 millió kilométerre) van a Földtől – nem jelent veszélyt a bolygóra, de tökéletes alany egy új rendszer tesztelésére, amely egy veszélyes aszteroidát letaszíthatna a pályájáról.

A tudósok várakozása szerint az ütközés nyomán kráter keletkezett a Dimorphos felszínén, és törmelékzuhatag távozott az űrbe, a DART pedig teljesen megsemmisült.

A teszt során azért döntöttek az aszteroida eltérítése, nem pedig felrobbantása mellett, mert szakértők szerint ez jobb megoldás, ha elég idő van rá. Ugyanis éles helyzetben, robbantás esetén törmelékeső zúdulhatna a Földre.

Kapcsolódó tartalom

Azért esett a választás a Dimorphosra, mert mérete hasonló azokhoz az aszteroidákhoz, amelyek potenciális veszélyt jelenthetnek a Föld számára.

A kutatók jelenleg nem tudnak egyetlen olyan kisbolygóról sem, amely a belátható időn belül a Földnek csapódhatna, ám 27 ezer aszteroidát azonosítottak bolygónk közelében, és ezek közül több mint 10 ezernek az átmérője meghaladja a 140 métert. Ezen kívül lehet még számos olyan apró égitest, amelyet eddig nem észleltek.

Ajánljuk még