logo

Műsorújság

Rendkívüli

Gina Lollobrigida, egy igazi díva, akinek a lábai előtt hevert a világ

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Súlyos pénzbüntetést kaphat a TikTok

| Szerző: hirado.hu
A TikTok 12,36 milliárd forintnak megfelelő pénzbírsággal nézhet szembe, mert nem védi a gyermekek magánéletét, amikor a platformot használják.

Az Egyesült Királyság Információs Biztosának Hivatala (ICO) megállapította, hogy a videómegosztó platform megfelelő hozzájárulás nélkül kezelhette a 13 év alattiak adatait. A felügyelet szerint a jogsértés több mint két éven keresztül, 2020 júliusáig történt, de még nem vonta le a végső következtetéseket – írta cikkében a BBC.

A TikTok azt állítja, hogy vitatja a megállapításokat, megjegyezve, hogy azok „átmenetiek”. Az ICO a TikTok Inc és a TikTok Information Technologies UK Limited számára szándéknyilatkozatot adott ki – ez egy jogi dokumentum, amely megelőzi az esetleges bírság kiszabását.

Az értesítés tartalmazza az ICO ideiglenes álláspontját, miszerint a TikTok 2018 májusa és 2020 júliusa között megsértette az Egyesült Királyság adatvédelmi jogszabályait.

Az ICO vizsgálata szerint a közösségi platform a következőket tehette:

  • 13 év alatti gyermekek adatait megfelelő szülői hozzájárulás nélkül dolgozta fel;
  • nem nyújtott megfelelő tájékoztatást a felhasználóknak tömör, átlátható és könnyen érthető módon;
  • különleges kategóriába tartozó adatokat dolgozott fel, anélkül, hogy erre jogalapja lett volna.

Az Ofcom szerint

az Egyesült Királyságban a 8–12 évesek 44 százaléka használja a TikTokot, annak ellenére, hogy a vállalat irányelvei tiltják, hogy a 13 éven aluliak használják a platformot.

John Edwards információs biztos elmondta: „Mindannyian azt szeretnénk, ha a gyerekek tanulhatnának és megtapasztalhatnák a digitális világot, de megfelelő adatvédelem mellett.

A TikTok számos funkciót vezetett be az adatvédelmi és biztonsági szempontok megerősítése érdekében az oldalon: többek között lehetővé tette a szülők számára, hogy fiókjaikat összekapcsolják gyermekeik fiókjával, és letiltotta a közvetlen üzenetküldést a 16 éven aluliak számára.

A tavaly szeptemberben kiadott gyermekvédelmi szabályzat új adatvédelmi gyakorlati kódexet vezetett be a gyermekek által valószínűleg elérhető online szolgáltatásokra vonatkozóan, a meglévő adatvédelmi törvényekre építve, súlyos jogsértések esetén pedig pénzügyi szankciókat is kiszabhatnak.

Az ICO közölte, hogy a közleményben tett megállapításai ideiglenesek, és egyelőre nem lehet arra következtetni, hogy az adatvédelmi jogszabályokat megsértette a közösségi oldal. Hozzátette: „A végleges döntés meghozatala előtt alaposan megvizsgáljuk a TikToktól érkező valamennyi észrevételt.

A TikTok szóvivője elmondta: „Ez a szándéknyilatkozat, amely a 2018 májusától 2020 júliusáig tartó időszakra vonatkozik, ideiglenes jellegű, és ahogyan azt maga az ICO is kijelentette, jelenleg nem lehet végleges következtetéseket levonni. Bár tiszteletben tartjuk az ICO szerepét a magánélet védelmében az Egyesült Királyságban, nem értünk egyet a megfogalmazott előzetes véleményekkel, és szándékunkban áll, hogy kellő időben hivatalosan válaszoljunk az ICO-nak.

Ajánljuk még