logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Megszületett a világ első klónozott sarki farkasa

| Szerző: hirado.hu
Egy kínai klónozó cég bejelentette, hogy megszületett a világ első klónozott sarki farkasa (Canis lupus arctos), amelyet egy beagle kutya hordott ki – írja a Live Science.

A pekingi Sinogene biotechnológiai vállalat szeptember 19-én tartott sajtótájékoztatóján egy rövid videóban mutatta be a Maya nevű klónozott nőstény farkaskölyköt és beagle anyját. A videót száz nappal Maya születése után tették közzé. A klónozott sarki farkas június 10-én született egy pekingi laboratóriumban.

A Sinogene elpusztult halott háziállatok, például macskák, kutyák és lovak klónozására specializálódott magánügyfelek számára, a cég azonban arra szeretné használni a szakértelmét, hogy segítsen a veszélyeztetett fajok klónozásában.

Mayát egy olyan kifejlett szintén Maya nevű sarkvidéki farkastól gyűjtött DNS felhasználásával klónozták, aki a Harbin Polarland vadasparkban idős kora miatt 2021-ben pusztult el Kína északkeleti részén.

Kapcsolódó tartalom

Mi Jidong, a vállalat vezérigazgatója elmondta, hogy Maya klónozása kétévnyi munkát vett igénybe.

A kutatók 137 sarki farkas embriót hoztak létre az idősebb Maya bőrsejtjeinek és kutyákból származó éretlen petesejteknek az egyesítésével. Ezekből az embriókból 85-öt sikeresen beültettek hét beagle béranyába. Az átültetett embriók közül csak egyetlenegy fejlődött ki teljesen a vemhesség idején.

A kutatócsapat azért használt nőstény beagle-ket, mert nem állt rendelkezésre elegendő nőstény sarki farkas, azonban a kutyák rendelkeznek annyi hasonló DNS-sel, hogy sikeres lehessen a megtermékenyítés és a vemhesség.

Maya jelenleg a laboratóriumban él, de idővel a Harbin Polarland vadasparkba szállítják, hogy fajtársaival élhessen.

Kiemelt kép: Youtube.com

Ajánljuk még