logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Hurrikán miatt kell elhalasztani az Artemis I indítását

| Szerző: hirado.hu
Az Ian hurrikán miatt a NASA szakértői úgy döntöttek, hogy ismét elhalasztják az Artemis I indulását. Az űrügynökség szeptember 27-én tervezte fellőni az űrrakétát, ami már egy halasztott időpont volt, korábban ugyanis műszaki hibával küszködtek.

Miután az Ian elnevezésű trópusi vihar hurrikánná erősödött, a szakemberek úgy döntöttek, hogy elhalasztják az Artemis I kilövését – tájékoztat a NASA.

Az űrrakéta már a Kennedy Űrközpont 39B indítóállásán állt a harmadik kilövési kísérletre várva, ám a Florida felé tartó trópusi vihar már biztosan meghiúsítja a keddi indítást.

A NASA együttműködik a Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal és a Nemzeti Hurrikánközpont szakembereivel, hogy a lehető legbiztonságosabb körülmények között indíthassák útjára a holdrakétát. A szakértők folyamatosan figyelik a viharral kapcsolatos időjárási előrejelzéseket, hogy mielőbb megállapítsák az új indítás dátumát.

Az Artemis I az Egyesült Államok új Hold-programjának első űrrepülése lenne. A legénység nélküli űreszköz a kilövés után Hold-körüli pályára állna és tudományos kísérleteket végezne, mielőtt a 42 napra tervezett küldetés végén visszatér a Földre.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Az SLS rakéta az Artemis 1 küldetés részét képező Orion kapszulával készen áll a második indítási kísérletre a Kennedy Űrközpont 39B platformján a floridai Merrit-szigeten (Fotó: EPA/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH)

Ajánljuk még