logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A fiúknak is kiemelten fontos a HPV elleni oltás

Egyre népszerűbbek a HPV-szűrések és az átoltottság is nő. Hamarosan kezdődnek az idei oltások a tizenéveseknél, de még mindig sokan vannak, akik félelemből nem oltatják gyermekeiket. Mik a tévhitek és miért fontos ez az oltás – többek között ezekre a kérdésekre keresték a választ a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

 

A humán papillómavírus (HPV) méhnyakrákot és egyéb bőrdaganatokat vagy jóindulatú hámelváltozásokat okozó, elsősorban szexuális úton terjedő vírus. A HPV-nek több mint 130 ismert típusa van. A HPV elleni védőoltás a legveszélyesebb típusok ellen nyújt védelmet.

A HPV egyike a leggyakoribb vírusfertőzéseknek, amely a nőket és a férfiakat egyaránt érinti. A vírus szerepe bizonyított nem csupán a nők esetében a méhnyakdaganat, hanem a férfiakat érintő daganattípusok – fej-nyaki, szájgarati, végbélnyílás-daganatok – kialakulásában is.

A teljes beszélgetés itt hallgatható vissza

.

A HPV-fertőzés nagyon elterjedt: az emberek 50–80 százaléka átesik valamilyen HPV-fertőzésen úgy, hogy nem is tud róla, a vírus általában tünetmentes, sokszor csak átmenetinek bizonyul, legtöbbször 1-2 év alatt magától eltűnik a szervezetből.

A vakcinát a fiataloknak a szexuális élet megkezdése előtt érdemes beadni,

ezért az általános iskola hetedik osztályos, 12. életévüket betöltött gyerekeknek kérhetik a szüleik az ingyenes védőoltást.

Keményné Balogh Ágnes védőnő, a Magyar Védőnők Egyesülete felügyelőbizottságának elnöke elmondta, Csongrád-megyében a HPV elleni oltás igénylése 80 százalékos, és nemcsak a lányoknak, hanem a fiúknak is kérik a szülők.

Magyarországon a lányokat 2014, a fiúkat pedig 2020 óta oltják be HPV ellen.

Krasznai Zoárd, a Gyermeknőgyógyász Társaság elnöke hallgatói kérdésre válaszolva elmondta, a 14 év alatti lányok körében a két dózisból álló sorozatoltások 5–7 hónap különbséggel beadva ugyanolyan védettséget biztosítanak, mint a három oltásból álló sorozat a 15–25 évesek körében.

Ahhoz, hogy ennek a vírusnak megállítsuk a terjedését a társadalomban, legalább egy 80 százalékos szintet kell elérni átoltottságban.

Magyarország átoltottságban évtizedek óta nagyon jó eredményeket tudhat magáénak a különféle védőoltások terén

– magyarázta.

A különböző típusú vakcinák elérhetők a gyógyszertárakban, az oltásokat vényre írják fel, illetve a beadásuk háziorvostól kérhető.

A kiemelt képünk illusztráció.

Ajánljuk még