logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Komoly betegség előjelei lehetnek a gyakori rémálmok

| Szerző: hirado.hu
Egy friss tanulmány szerint a rendszeres rémálmok a demencia első jeleit mutathatják a középkorú felnőtteknél.

A Birminghami Egyetem kutatócsoportja szerint a rossz álmok a memóriavesztés kezdete előtti években vagy akár évtizedekben válnak gyakorivá. A tanulmány szerzői úgy vélik, legújabb eredményeik rendkívül fontosak, és segíthetnek diagnosztizálni a demencia legkorábbi szakaszában lévő betegeket – számolt be a Daily Mail.

A demencia kevés kockázati mutatója azonosítható már a középkorúak esetében” – mondta Abidemi Otaiku, a kutatás vezetője.

Hozzátette, bár sok munka van még hátra az összefüggések megerősítéséhez, a kutatócsoport úgy gondolja, a rossz álmok hasznosak lehetnek a magas kockázatú egyének azonosításában, így

az orvosok időben kidolgozhatják a stratégiát a gyógyíthatatlan betegség kialakulásának lelassítására.

Az eClinicalMedicine folyóiratban közzétett tanulmány két részből állt. A projekt első ágában 605, 35 és 64 év közötti, tünetmentes felnőttet követtek nyomon átlagosan kilenc éven keresztül. A vizsgálat kezdetén és a végén is memóriateszteket töltöttek ki. Az önkénteseket az alvási szokásaikról kérdezték, valamint arról, hogy voltak-e rémálmaik.

Kapcsolódó tartalom

A memóriatesztek részleteit arra használták fel, hogy kielemezzék, milyen gyorsan romlott a résztvevők agyi teljesítménye. Az úgynevezett „kognitív hanyatlás” az öregedés természetes következménye, a memóriavesztés vártnál nagyobb mértéke azonban a demencia előjele lehet.

A vizsgálat második részében a kutatók több mint 2600, 80 év feletti személyt monitoroztak, akik közül korábban senki sem szenvedett demenciában. Memóriatesztek helyett átlagosan öt éven keresztül követték kórtörténetüket, a rémálmokkal kapcsolatos tapasztalataikról viszont őket is kifaggatták.

A kutatók azt találták, hogy azon a középkorú felnőtteknél, akik hetente legalább két rémálmot éltek át,

négyszer nagyobb valószínűséggel fordult elő „jelentős” kognitív hanyatlás, mint azoknál, akiket nem ért hasonló éjszakai megpróbáltatás.

Az eredmények azt is kimutatták, hogy a rémálmoktól sújtott 80 év felettieknél kétszer nagyobb valószínűséggel diagnosztizáltak demenciát.

A tanulmányban hangsúlyozták, a kutatók nem hiszik, hogy a felnőttek öt százalékát rendszeresen sújtó rémálmok demenciát okoznak. Ehelyett úgy vélik, hogy a jobb homloklebenyben bekövetkező neurodegeneráció mellékterméke lehet a gyakori lidércnyomás.

A kiemelt kép illusztráció. (Fotó: Shutterstock)

Ajánljuk még