logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Misztikus hétezer éves leletre bukkantak Prága közelében

| Szerző: hirado.hu
A késő neolitikumból származó épület maradványaira bukkantak a régészek Prága közelében. A feltárt kör alakú építmény átmérője körülbelül 55 méter.

 

Olyan kőkorszaki építmény maradványaira bukkantak a régészek Prága közelében, amely idősebb, mint a Stonehenge vagy az egyiptomi piramisok.

Közel 7000 évvel ezelőtt, a késő neolitikum, vagyis az újkőkorszak idején egy helyi földművelő közösség gyűlhetett a kör alakú épületben. A régészek egyelőre azonban nem tudták meghatározni az épület eredeti rendeltetési funkcióját – olvasható a Live Science cikkében. 

A feltárt kör alakú építmény átmérője körülbelül 55 méter.

Jaroslav Řídký, a Cseh Tudományos Akadémia Régészeti Intézetének szóvivője szerint a rondellát a tűzdelt szalagdíszes kultúra tagjai emelhették, a kultúra időszámítás előtt 4900 és 4400 között virágzott.

A kutatók először az 1980-as években egy építkezésnek köszönhetően szereztek tudomást a vinoři kör alakú építmény létezéséről, de csak most vizsgálták meg részletesen.

A lelőhelyen edénytöredékeket, állati csontokat és kőeszközöket fedeztek fel. A helyi szerves anyagok szénizotópos elemzésével pontosabban megállapíthatják, mikor építhették a rondellát, illetve arra is választ kaphatnak, hogy volt-e kapcsolat a közelben korábban feltárt újkőkori település és a most megtalált építmény között.

Řídký szerint a tűzdelt szalagdíszes kultúra csoportjai több körárkot, azaz rondellát is kialakítottak a régióban, de hasonló építményeket más közép-európai kultúrák is létrehoztak. Ezeket az építményeket csak nemrégiben, a légi és drónfelvételeknek köszönhetően kezdték el jobban megismerni a kutatók. Mint Řídký kiemelte, ezek a struktúrák az európai építészet legkorábbi bizonyítékai.

 

Ajánljuk még