logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Kényelem Föld körüli pályán – űrhotelt tervez a Hilton

| Szerző: hirado.hu
Luxusvendéglátás az űrben? Öt év múlva talán ez is lehetséges lesz a Hilton szállodaóriás és a Starlab űrállomást fejlesztő cégek együttműködésének köszönhetően.

Űrhajós létesítmények tervezésére kötött szerződést a Hilton hétfőn. A luxushotellánc szakemberei a Voyager Space Holdings és a Lockheed Martin által jelenleg is fejlesztés alatt álló Starlab magánűrállomás hálószobáit és közösségi tereit álmodhatják meg – számolt be CNBC.

A Hilton mindemellett – a Voyagerrel együttműködve – felülvizsgálja az űrállomás és a fedélzeti űrhajós-élmények reklámozásának lehetőségeit is.

Dylan Taylor, a Voyager elnök-vezérigazgatója a 2022-es Nemzetközi Asztronautikai Kongresszuson elmondta,

izgatottan várja az „egyedi nézőpontot”, amit a Hilton hoz, magával.

Majdnem olyan, mintha új szemmel néznénk a projektre, és azt kérdeznénk: hogyan képzelhetnénk újra ezt az élményt?” – fogalmazott.

A partnerség egyedülálló a maga nemében, bár mind az űr-, mind a vendéglátóiparban régóta kutatják az űrszálloda kiaknázásának lehetőségeit.

Az űrben tett felfedezések évtizedek óta pozitívan befolyásolják a földi életet. Most a Hilton lehetőséget kap arra, hogy ezt az egyedülálló környezetet kihasználva javítsa a vendégélményt, bárhová is utaznak az emberek” – nyilatkozta az új megállapodással kapcsolatban Christopher Nassetta, a Hilton vezérigazgatója.

Kapcsolódó tartalom

A Voyager és üzemeltető cége, a Nanoracks a Lockheed Martinnal együttműködve fejleszti az űrállomást. A cél az, hogy az első Starlab – alacsony Föld körüli pályán – már 2027-ben működőképes legyen.

Az űrállomás egyike annak a négynek, amelyet amerikai vállalatok építenek NASA-szerződéssel. A Nemzetközi Űrállomás (ISS) 2030-as nyugdíjazására létrehozott program keretében a Nanoracks kapta a legnagyobb támogatást, 160 millió dollár értékben.

Az első Starlabot úgy építik meg, hogy a lehető legrugalmasabb legyen. Taylor szerint a vállalat hosszabb távú célkitűzése, hogy

több hasonló űrállomást is létrehozzon, amelyek „a különböző piaci igényeknek megfelelően lesznek kialakítva”.

A vállalat jelenleg kilenc űrinfrastruktúra- és technológiai üzletágból álló portfólióval rendelkezik.

A kiemelt kép illusztráció (Fotó: MTI/EPA/NASA/Terry W. Virts)

Ajánljuk még