logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Fenséges égi jelenségnek lehetünk szemtanúi – közel hatvan éve nem történt hasonló

| Szerző: hirado.hu
Napokon belül egyedülálló élményben lehet részünk, vasárnap ugyanis a Jupiter a legközelebb kerül a Földhöz, hétfőn pedig a Föld a Jupiter és a Nap közé kerül, így a Jupiter szokatlan fényességbe borul. Az égi jelenségek egyedülálló alkalmat biztosítanak arra, hogy az érdeklődők tanulmányozzák a bolygó jellegzetességeit.

Kapcsolódó tartalom

A Naprendszer legnagyobb tömegű bolygója, a Jupiter a pályáján haladva a lehető legközelebb kerül a Földhöz szeptember 26-án – írja a Space.com a NASA közleménye alapján.

A hétfői szembenállás, más néven oppozíció során a Föld épp a Jupiter és a Nap közé kerül. A Nap erősen megvilágítja a Jupitert, ezért különösen kedvezővé teszi a bolygó megfigyelését.

Az oppozíció jelensége a Jupiter esetében gyakori, 13 havonta fordul elő. A bolygó és a Föld körülbelül évente egyszer közeledik egymáshoz. A hétfőn látható elrendezés azonban, amikor a Föld a Jupiter és a Nap közé kerül, ritkán esik egybe azzal a ponttal, amikor a Jupiter a legközelebb kerül a Földhöz.

A hamarosan bekövetkező alkalommal a szembenállás szeptember 26-án, míg a legközelebbi állás az előtte levő napon figyelhető meg, tehát mondhatni egybeesik a két jelenség. A Jupiter a Nap miatt szokatlan fényességbe borul, ami lehetőséget kínál a bolygó jellegzetességeinek megfigyelésére.

Kapcsolódó tartalom

A Naprendszer bolygói ellipszisekben keringenek a Nap körül, így a Föld és a Jupiter különböző távolságokban keresztezik egymást. Míg a Földnek körülbelül 365 nap alatt kell megkerülnie a Napot, addig a Jupiter 4333 földi naponként vagy 12 földi évenként tesz meg egy pályát.

Az égi jelenség során a Jupiter mintegy 590 millió kilométerre közelíti meg a Földet. Az érdeklődők legutóbb 1963 októberében láthatták ennyire közel, és ilyen fényesen a Jupitert.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: A NASA által 2022. augusztus 22-én közreadott, a James Webb amerikai űrteleszkóp által július 27-én készített, nem valós színeket ábrázoló kép a Jupiterről (Fotó: MTI/AP/NASA)

Ajánljuk még