logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Újdonságnak számító eljárással gyógyítanak egyes daganatos betegségeket

A javarészt gyomor-bél-hasnyálmirigy kiindulású, előrehaladott stádiumú, nem műthető, áttétes tumorok okozta megbetegedésben szenvedőket egy Magyarországon újdonságnak számító eljárással kezelhetik a jövőben a baranyai megyeszékhelyen – tájékoztatta a Pécsi Tudományegyetem (PTE) kedden az MTI-t.

Az úgynevezett neuroendokrin daganatok által okozott megbetegedések kezelését segíti a korábban csak külföldön, ez év tavaszától Magyarországon, a nyártól pedig Pécsen is alkalmazott Lutathera-terápia – közölték.

A baranyai megyeszékhelyen elsőként augusztusban, egy 71 éves betegnél alkalmazták a terápiát, mára pedig az is kiderült, hogy a kezelést nem követték szövődmények – írták.

A PTE az MTI érdeklődésére közölte: a kezelés során a beteg vérkeringésébe juttatnak egy igen magas radioaktivitást tartalmazó, a daganatos sejtekhez kötődő, kifejezetten azokat pusztító oldatot, amelytől a betegség stabilizálódása, az élettartam megnövekedése és az életminőség javulása várható.

A tervek szerint régiós szinten évi öt-tíz beteg kap, nyolchetes időközönként egy-egy, összesen négy kezelést a PTE Klinikai Központ I. számú Belgyógyászati Klinika endokrinológia- és anyagcsereosztályán.

A címlapfotó illusztráció. 

Ajánljuk még