logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Mesterséges intelligencia, portrérajzoló robot és az elmúlt 30 év legendás magyar számítógépei a SZTAKI-ban

Két év kihagyás után idén ismét megnyitja a kapuit a látogatók előtt a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) a Kutatók éjszakáján, szeptember 30-án. Az eseményen az érdeklődők több új robotikai alkalmazást is kipróbálhatnak, megtekinthetik az elmúlt 30 év legendás magyar számítógépeit vagy akár virtuális utazást tehetnek a Vaskori Duna Út helyszínein.

Az intézet egymáshoz közeli, Kende utcai és Lágymányosi utcai épületeiben összesen ötféle bemutató várja az érdeklődőket. A programok ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek, amit a Kutatók Éjszakája hivatalos weboldalán lehet megtenni.

A gazdag programkínálatban egyebek mellett interaktív bemutatóval kísért előadás hangzik el az öregedés órákról, azaz olyan mesterséges intelligencia eszközökről, amelyek alkalmasak a biológiai életkor meghatározására.

A beharangozó szerint a SZTAKI nyáron átadott új Innovációs és Demonstrációs Terében a látogatók kipróbálhatják a portrérajzoló robotot, egy másikkal közösen szerelhetnek össze egy alkatrészt, de látható lesz majd pakoló, mozaikdarabokat összerendező és egy különleges gépkiszolgáló robot is.

A múltból a jövőbe elnevezésű hardvertörténeti kiállításon az elmúlt 30 év fejlesztései közül mutatja be a fontosabb mérföldköveket Manno Sándor fejlesztőmérnök.

A látogatók emellet virtuális utazást tehetnek a Vaskori Duna Út projekt hazai és külföldi helyszínein a SZTAKI eLearning Osztálya által fejlesztett többnyelvű okostelefonos alkalmazással.

A rendezvényről a SZTAKI weblapján további részletek olvashatók.

Ajánljuk még