logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Eltűnik a Naprendszer egyik bolygója

| Szerző: hirado.hu
Érdekes jelenségnek lehetnek szemtanúi azok, akik szerda este az ég felé szegezik távcsövüket.

Az Uránusz ugyanis egy ritka esemény keretében órákra eltűnik a Hold mögött.

Szerdán a Naprendszer hetedik bolygója közvetlenül a Föld holdja mögött fog elhaladni, és három és fél órára teljesen eltűnik a szemünk elől – számolt be a Live science.

A nagy eltűnés – más néven az Uránusz hold fedés – magyar idő szerint 22 óra 41 perckor kezdődik és szeptember 15-én, hajnali 2 óra 11 perckor ér véget.

Az Uránusz kompozitfotója a Voyager-2 és a Hubble adatai alapján. (Fotó: ESA/Hubble & NASA, L. Lamy / Observatoire de Paris)

A jelenség – melyhez elengedhetetlen a távcső használata – csak Európából, Észak-Afrikából és Nyugat-Ázsiából lesz látható.

Nem kell azonban azoknak sem aggódniuk, akik a világ más részein élnek, vagy éppen nem rendelkeznek távcsővel. Az illúzió a Virtuális Teleszkóp Projektnek köszönhetően élőben követhető az interneten. Az eseményt magyar idő szerint 22:45-től közvetítik.

Kiemelt kép: A Nemzetközi Asztronómiai Egyesület által készített grafikán a Naprendszer égitestjei láthatóak. Az illusztráción szereplő égitestek balról-jobbra: Nap, Merkúr, Vénusz, Föld, Mars, a Ceres törpebolygó, Jupiter, Szaturnusz, Uránusz, Neptunusz, a törpebolygóvá minősített Plútó és Kharón és a 2003UB 313 – nem hivatalos nevén Xena (MTI/EPA/IAU Martin Kommesser)

Ajánljuk még