logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Ülő helyzetben lévő holttesteket rejtett a titokzatos piramis

| Szerző: hirado.hu
A maradványok a Wari Birodalomhoz köthetőek, amely az inkák előtt virágzott a térségben.

A Varsói Egyetem kutatói újabb nyughelyekre bukkantak a nyugat-perui El Castillo de Huarmey nevű építményben – számol be a Heritage Daily. A piramisszerű struktúra egy mauzóleum volt, az új sírok a wari kultúra előkelő kézművesei számára készültek.

Kapcsolódó tartalom

Mint ahogyan arról a National Geographic beszámol, a Wari vagy Huari Birodalom az inkák előtt virágzott a mai Peru dél- és közép-andoki részén, illetve part menti területein időszámítás szerint 500 és 1000 között. A civilizáció egyedi, jól elkülöníthető kulturális jegyekkel bírt.

Az El Castillo de Huarmey előkelő kézműves galériájának nevezett részében hét sírt találtak, a nyughelyek négy felnőtt és három tinédzser maradványait őrizték. A feltárás során nagy számban kerültek elő változatos sírmellékek.

Kiemelték, hogy a friss eredmények cáfolják azt a korábbi elképzelést, amely szerint az építményt csakis az uralkodói család használta.

A felfedezés megerősíti azt, amit a korábbi évek alapján vártunk: az El Castillo de Huarmeyben eltemetett férfiak és nők egyaránt elköteleződtek a legmagasabb szintű kézművesség iránt, és koruk kimagasló termékeit hozták létre”– mondta Miłosz Giersz, a Varsói Egyetem régésze.

A lap tájékoztat, hogy az eddigi feltárásokon többek között 60, ülő pozícióban felsorakoztatott holttestet, uralkodói wari nők csontvázát, illetve 1300 tárgyat, köztük arany-, ezüst- és bronzleleteket fedeztek fel.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még