logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Az űrből is látható a misztikus óriás - senki sem tudja megfejteni a rejtélyét

| Szerző: hirado.hu
Az ausztrál tájon megjelent 4,2 kilométeres jelenség már 24 éve tartja lázban a világot.

Az óriási Marree-i emberként elhíresült geoglifa rejtélyére a mai napig nincs magyarázat, az ausztráliai tájon látható, sokak szerint helyi művészek által létrehozott műalkotás, továbbra is lázban tartja a világot – írja a Daily Mail.

Az óriási alak csak a levegőből látható teljes egészében, és először több mint húsz évvel ezelőtt, 1998-ban vette észre egy pilóta. Senki sem tudja, ki készítette: egyesek szerint a területen állomásozó amerikaiak, mások szerint egy helyi művész, Bardius Goldberg.

Ötezer dolláros jutalmat kap azonban az, aki megfejti a rejtélyt.

Ennyit ajánlott fel Dick Smith üzleti vállalkozó 2018-ban, hogy kiderítse, ki áll a műalkotás mögött, amely látszólag egy bumerángot vagy lándzsát dobáló őslakos vadászt ábrázol a távoli Dél-Ausztráliában, Adelaide-től mintegy 700 kilométerre északra. S bár a nyomravezetői díjat évekkel ezelőtt ajánlották fel, Smith nem vonta vissza az ajánlatát, a mai napig várja, hogy valaki elárulja neki, hogyan került a 4,2 km magas, Stuart óriásaként is ismert figura Ausztrália középső részének vörös porába, mely még az űrből is tisztán látható.

A felfedezését követően névtelen faxokat küldtek először Marree városába, majd a sajtónak is, amelyekben részletezik a geoglifa helyét, méreteit, s elmondják, hogy egy őslakost ábrázol. A faxok szövegezése és szóhasználata, valamint az ausztráloknál használt SI-mértékegységek helyetti angolszász mértékegységekre hivatkozása is azt erősítették meg, hogy amerikai lehetett a geoglifa készítője. Az első faxokat követően (amikor a területet még nem zárták le a hatóságok), amerikai zászlót és egy amerikai szekta jelképét találták a helyszín közelében, egy befőttesüvegbe zárva, a geoglifáról készült műholdas fotó társaságában.

Később egy további fax azt állította, hogy a figura orra hegyétől pár méterre egy plakettet ástak el, a leírás alapján ezt a rendőrség meg is találta egy amerikai zászló és az olimpiai öt karika volt rajta, valamint idézet egy régi, az őslakosok vadászati módszereit leíró könyvből – olvasható a National Geographic oldalán.

Az eredetileg vélhetően földmunkagépekkel létrehozott alkotást az idő vas foga az évek során kikezdte, és halványodni kezdett, de 2019-re egy önkéntes csapat felújítási munkálatokba kezdett, hogy megmentsék a nem mindennapi turistalátványosságot, melynek misztikus keletkezése talán örökre titok marad.

Ajánljuk még