logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Újabb lenyűgöző fotót készített a James Webb-űrteleszkóp

| Szerző: hirado.hu
Közvetlen fénykép készült egy exobolygóról, egy távoli csillag körül keringő gázbolygóról.

A HIP 65426 b jelű bolygó egy gázóriás, vagyis nem lakható bolygó, a tömege a Jupiternél 6-12-szer nagyobb, azonban ezt a most készült felvételek végleges elemzésével tovább pontosítható – számol be a National Geographic. 

Kapcsolódó tartalom

Mint ismertetik, a csillag és a körülötte keringő bolygó 385 fényév távolságban vannak, a Kentaur csillagképben. Igencsak fiatal a bolygó, körülbelül 15-20 millió éves lehet, és először 2017-ben derült fény a jelenlétére, a James Webb-űrteleszkópnak (JWST) pedig most sikerült is megörökítenie az exobolygót.

Kapcsolódó tartalom

A bolygó mintegy százszor távolabb van a saját csillagától, mint a Föld a Naptól.

Az exobolygók közvetlen fotózása igen bonyolult, a HIP 65426 b esetében a csillag közeli-infravörös tartományban tízezerszer, középső infravörösben pedig néhány ezerszer fényesebb, mint a bolygó. A felvételen négyféle szűrő segítségével jelenítették meg a bolygót, és a négy kép közti kis eltéréseket is láthatjuk amiatt, ahogy a JWST optikai rendszerei közvetítik a fényt.

Bár már a Hubble is készített közvetlen exobolygó-fotókat, a fejlődés óriási, és a mostani képek megmutatják, hogy mire is képes a James Webb ezen a téren.

Kapcsolódó tartalom

A Webb-misszió az amerikai, az európai és kanadai űrkutatási hivatal együttműködésében valósul meg, a teleszkóp több évtizedes előkészületek után 2021 decemberében indult, majd állt pályára több mint másfél millió kilométerre a Földtől.

A kiemelt kép forrása: Twitter/NASA

Ajánljuk még