logo

Műsorújság

Rendkívüli

Két ember meghalt a párizsi lövöldözésben, négyen súlyosan megsérültek

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A NASA ismét nekifut az Artemis I holdrakéta pályára állításának

| Szerző: hirado.hu
Az amerikai Nemzeti Űrkutatási Hivatal (NASA) ismét megkísérli fellőni eddigi legfejlettebb holdrakétáját közép-európai idő szerint szombat este. Az Artemis I egy technológiai kísérlet, így ez alkalommal nem lesz legénység a fedélzeten, de ha minden a tervek szerint alakul, akkor a várhatóan 2024-ben felszálló Artemis II ismét embereket szállít majd a Holdra – írja a BBC World hírportálja.

Frissítés: Ismét elhalasztották az Artemis I indítását, bőveben ide kattintva olvashat


A NASA szombaton, közép-európai idő szerint este 8 óra után újrapróbálkozik az Artemis I. hordozórakéta kilövésével, miután technikai gondok és a bizonytalan időjárás miatt hétfőn meghiúsult a rakéta kilövése.

A floridai Kennedy Űrközpontban (Cape Canaveral) továbbra is pozitív a hangulat: „Készen kell állnunk. Kiváncsian várjuk, hogy mit hoz a mai nap” – idézi Mike Sarafint, az Artemis-program vezetőjét a BBC.

A Space Launch System (SLS) rakéta szombati felbocsátási kísérletét helyi idő szerint 14:17-kor (magyar idő szerint 20:17-kor) kezdődő kétórás időablak kezdetére ütemezték.

A 100 méter magas rakéta feladata, hogy egy kapszulát juttasson fel a Hold közvetlen közelébe, amire az Apollo-program 1972-es befejeződése óta nem volt példa.

Jessica Mier, a NASA űrhajósa szerint ezért mindenkinek türelemmel kell lennie és nem szabad meglepődni, ha további halasztásra kerül sor.

„Persze ez mindenki számára bosszantó, de abszolút nem váratlan”mondta a BBC News-nak. „Az SLS-en előbb vagy utóbb emberek fognak utazni, vagyis a barátaim és a kollégáim. Ezért fontos, hogy a mostani próbarepülés jól sikerüljön” – tette hozzá az amerikai űrhajós.

A NASA korábban műszaki rendellenességre hivatkozva péntekre, majd később szombatra halasztotta az Artemis I misszió óriás holdrakétájának kilövését a floridai Cape Canaveral Kennedy Űrközpontból. A probléma állítólag már egy tavaszi teszt során is jelentkezett.

Kapcsolódó tartalom

A floridai partoknál átvonuló zivatarok miatt a Space Launch System (SLS) holdrakéta üzemanyag-ellátása egyórás késéssel kezdődött meg, a folyamatot pedig aztán rövid időre le is állították, ugyanis a rakéta 3-as számú hajtóművénél ismeretlen meghibásodásra figyeltek fel.

A NASA később hivatalos közleményben tudatta, hogy a halasztás hátterében nem észlelési hiba, hanem tényleges üzemanyag-szivárgás áll, emiatt kénytelen volt törölni a rakéta hétfői indítását. A közlés szerint a szivárgás és a hirtelen nyomásnövekedés hátráltatta az egész folyamatot. A rakéta üzemanyagaként folyékony oxigént és hidrogént használnak.

Az Artemis I egy technológiai demkísérlet, így ez alkalommal nem lesz legénység a fedélzeten, de ha minden a tervek szerint alakul, akkor a várhatóan 2024-ben felszálló Artemis II már egészen biztosan embereket fog szállítani a Holdra.

Ajánljuk még