logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Új bogárfajt fedeztek fel hazánkban

| Szerző: hirado.hu
A Duna–Ipoly Nemzeti Park szakemberének a tudomány számára új fajt sikerült felfedeznie.

Esztergom közelében, a Kincses-hegyen végzett felmérés során Szénási Valentin, a Duna–Ipoly Nemzeti Park szakembere bukkant a bogárra – írja a National Geographic.

Alapos vizsgálatok és összehasonlítások alapján kiderült: a tudomány számára új fajt sikerült felfedeznie.

A bogár sárgás-barna színű, a testhossza átlag 6,5 (hím) – 6,7 (nőstény) milliméter, a jellegzetes ormánya még 2,5 millimétert hozzátesz ehhez, így közel egycentis az állatka.

Az ormányosbogarak a világ talán legsikeresebb bogarai, bájos arcú, kissé vicces küllemű állatkák, a nevüket adó megnyúlt ormány a szájszervük módosulásával alakult ki, s a nőstény bogarak, a zsuzsókák ezzel fúrnak bele a tápnövényük fejlődő termésébe, ahová a petéiket aztán elhelyezik.

A család sikerességét a mintegy 50-80 ezer leírt faj jelenti, ezzel a rovarcsaládok körében rekorderek az ormányosbogár-félék, s az is sejthető, hogy ennyi bogár közt akad, amely az ember élelmiszernövényeit szemelte ki a saját (utódai) élelmiszeréül. Azonban, ha a „kukacos” gesztenyétől vagy a mogyorótól eltekintünk, abszolút ártalmatlan lények.

A magyarul zsuzsóka néven ismert nemük (Curculio) világszerte körülbelül 400 fajból áll, hazánkban eddig tíz faját ismertük, ám a felfedezéssel ez 11-re bővült. Az új faj, a rövidormányú zsuzsóka nevet kapta.

Az állatka eddig megismert egyedeit molyhos tölgyeken találták, e fákon más zsuzsókák is előfordulnak, ám az új faj rendkívül ritka, és csak igen kis egyedszámban bukkantak rá a tipikus, dombvidéki mészköves, dolomitos élőhelyén, hazánk középső tájain, jórészt a Pilisben. A faj elterjedési területe, amint a múzeumi és gyűjteményi adatok ellenőrzéséből kiderült, Horvátországra és Görögországra is kiterjed.

Ajánljuk még