logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Ahogy még soha nem láthattuk a Jupitert

| Szerző: hirado.hu
Óriási viharok, sarki fények, gyűrűk, holdak – mindezek egyetlen felvételen, amelyet a James Webb-űrteleszkóp július végén készített.

A Jupiterről eddig is fantasztikusan érdekes és informatív felvételek sokasága készült, akár a Földről, akár az űrből, ám a James Webb-űrteleszkóp (JWST) új szintre emeli mindezeket, és a kutatók számára eddig nem látott adatokat mutat meg az óriásbolygóról – írja a National Geographic. 

Kapcsolódó tartalom

Hogy őszinte legyek, egyszerűen nem vártuk, hogy ennyire jó lesz!”– mondta Imke de Pater, a Berkeley Egyetem professzora, az óriásbolygókra és azok holdjaira szakosodott csillagász. Párizsi kollégájával, Thierry Fouchet-val ő vezette a JWST első Jupiter-megfigyelő projektjét.

„Elképesztő, milyen részleteket látunk a Jupiteren, a gyűrűivel, apró holdjaival, sőt, az egyik felvételen még a háttérben lévő galaxisokkal is együtt.”

A két közzétett felvételt a JWST NIRCam nevű, közeli infravörösben dolgozó műszere rögzítette, amely három speciális szűrője révén különleges részleteket képes megmutatni. A felvételeket később az emberi szem számára látható színekre fordították le, a leghosszabb hullámhosszakat vörösben, a legrövidebbeket kékben láthatók. Ebben az átalakításban egy már tapasztalt és csillagászati képfeldolgozással nagy sikereket elért civil kutató, Judy Smith segítette a szakembereket.

Mint írják, az első képen, amely több, a JWST által készített felvétel kompozitja, a sarki fényeket mind az északi, mind a déli pólus közelében megfigyelhetők, ezek egy vörösebb árnyalatokat mutató szűrő jelenítette meg, ám ez a szűrő a felhőkről visszaverődő fényt is kiemelte.

Egy másik szűrő, amelynek a zöldes-sárgás árnyalatokat köszönhetjük, a sarkvidékek közelében lévő magaslégköri homályt (aeroszolokat) mutatja meg e formában. A harmadik szűrő, amelynek felvétele a kék árnyalataiként jelenik meg a képen, a fő felhőzetről, a légkör mélyebb részéről érkező fényt mutatja.

Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA 2022. augusztus 22-én közreadott felvétele a Jupiterről. A felvételt a James Webb-űrtávcső NIRCam infravörös képalkotó eszköze rögzítette három különböző színszűrő alkalmazásával (Fotó: MTI/EPA/NASA/ESA/CSA/Jupiter ERS Team)

A Nagy Vörös Folt a képen fehérnek látszik, mivel rengeteg napfényt ver vissza.

„A világos szín ez esetben a nagy légköri magasság jelzője – vagyis a foltban és az egyenlítői sávban is sok a nagy magasságú aeroszol. A számtalan fehér foltocska pedig a viharok, konvektív időjárási rendszerek nagy magasságba érő felhőtetői” – magyarázta Heidi Hammel, a JWST Naprendszer-megfigyelő projektjének kutatója. A sötét sávok pedig azokat a területeket mutatják, ahol nem sok magaslégköri felhő vagy aeroszol van.

A NASA által 2022. augusztus 22-én közreadott, a James Webb amerikai-űrtávcső által július 27-én készített, nem valós színeket ábrázoló kép a Jupiterről (Fotó: MTI/AP/NASA)

A nagylátószögű felvételen nemcsak a Jupitert láthatjuk, hanem a vékonyka, a bolygónál nagyságrendekkel halványabb gyűrűit, valamint két apró holdját, az Adrastea és az Amalthea nevűt.

A kép alsó részének égi hátterében látszó elmosott pontok a világűr távoli galaxisai. „Ez a kép összefoglalja a Jupiter rendszerére irányuló tudományos programunkat, amelyben a Jupiter dinamikáját, a gyűrűit és a holdjait figyeljük” – mondta Fouchet. A kutatók már el is kezdték elemezni a JWST gyűjtötte adatokat.

Ajánljuk még