logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A pisai ferde toronynál is nagyobb aszteroida száguld a föld felé

| Szerző: hirado.hu
A csillagászok szorosan figyelemmel kísérik az égitest pályáját és modellezik a jövőbeli elhaladásának lehetséges forgatókönyveit. Az aszteroida mintegy 14 580 km/h-s sebességgel haladva fogja megközelíteni a földet.

Csütörtökön közelíti meg a Földet egy a pisai ferde torony méreténél valamivel nagyobb aszteroida – közölte a NASA.

A 2022 PC névre keresztelt űrszikla várhatóan augusztus 18-án, a bolygótól 6 300 000 kilométeres távolságban közelíti meg legközelebb a Földet. Hogy ezt perspektívába helyezzük, a Föld és a Hold közötti átlagos távolság közel 239 000 mérföld, azaz körülbelül 384 633 kilométer.

A műszerek a Földet 4,6 millió mérföldön (7,4 millió kilométer) belül megközelítő aszteroidák listáját jeleníti meg. A mérőeszközök szerint a mintegy 150 méternél hosszabb, a Földet ezen a távolságon belül megközelítő űreszközök potenciálisan veszélyes objektumoknak minősülnek.

Kapcsolódó tartalom

Az 58 méter széles, körülbelül egy óriás repülőgép méretéhez hasonlítható aszteroidát 2022 júliusában fedezték fel, majd megállapították, hogy a Föld és a Vénusz pályája közelében kering.

Az aszteroida mintegy 14 580 km/h-s sebességgel haladva fogja megközelíteni a földet.

Bár az előrejelzések szerint az űrszikla biztonságosan elhalad a Föld mellett, a csillagászok szorosan figyelemmel kísérik pályáját, és modellezik a jövőbeli elhaladásának lehetséges forgatókönyveit.

A NASA folyamatosan figyelemmel kíséri a potenciálisan veszélyes aszteroidákat, amelyek a Földbe csapódva óriási pusztítást okozhatnak.

A jelenleg is zajló Double Asteroid Redirection Test (Dart) missziója révén a NASA egy újszerű technikát is megpróbál alkalmazni, amelynek célja, hogy az űrhajó szándékosan, nagy sebességgel ütközzön a korábban bemért aszteroidával, hogy megváltoztassa annak pályáját.

A Dart űrszonda folyamatosan halad a szeptember 26-i találkozási pont felé, amikor a tervek szerint mintegy 6 km/s sebességgel belerohan a Dimorphos nevű, 160 méter széles kis hold aszteroidába – amely egy nagyobb, Didymos nevű kísérő aszteroida körül kering –, hogy kissé megváltoztassa annak pályáját.

Bár sem a Dimorphos, sem a Didymos nem jelent veszélyt a Földre, és legalább a következő évszázadban egyetlen ismert méretű aszteroida sem fenyeget becsapódással, a NASA a gyakorlattal az aszteroidák eltérítésében rejlő lehetőségeket kívánja tesztelni a bolygó védelmének eszközeként.

A címlapfotó illusztráció.

Ajánljuk még