logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Földöntúli látvány: világűrbe csapódó villámon ámul a világ

| Szerző: hirado.hu
Szabályosan lenyűgözi a tudósokat a feje tetejére fordított villám, ami a világűrbe csapódott.

Amennyiben azt gondolja, hogy a villámok a felhőkből csak a földbe csaphatnak be, van egy rossz hírünk, mert a jelenség a másik irányba is elsülhet.

Mi is az a villámlás?

A villámlás egy zivatarfelhőben több helyen is keletkezhet, és ez alapján szokták a szakemberek megkülönböztetni, hogy pozitív vagy negatív villámról van-e szó. Mivel a zivatarfelhő felső része sokkal apróbb jégszemekből épül fel, így ott a pozitív töltésű részecskék lesznek túlsúlyban, tehát a felhő üllőjében, illetve a felső részében képződő villámot nevezik pozitív villámnak.

A felhőbázis részéből kicsapó és a föld felé haladó villámok negatív töltésű részecskékkel rendelkeznek, melyek a 0-s pont, vagyis a föld felé törekednek; egyszerűbben fogalmazva ezek az úgynevezett lecsapó (talaj felé csapó), vagyis a negatív villámok.

Előfordulhat az is, hogy a zivatarfelhő üllőjéből a sztratoszféra felé csapnak ki halványabb, csóvaszerű villámok, melyeket szellemeknek neveznek. Némelyik 4-5-ször nagyobb lehet, mint maga a villám.

A villámcsatorna mérete akár több kilométer hosszú is lehet, mégis átmérője csupán néhány centiméter. A felhőbázisból felhőbázisba irányuló villám, amely – akár kis időre is – látható alakot ölt, ugyanúgy negatív villámnak számít, mivel a felhő alsó részében keletkezik. Ha egy zivatarfelhőben rendkívül erős feláramlások uralkodnak, akkor a molekulák és részecskék nagyon gyorsan dörzsölődnek egymáshoz, ezáltal nagyon nagy mennyiségű feszültséget okozva, mely vizuálisan sűrű villámtevékenységként látható.

„Szellemek” a világűr felé

Egy 2018-as oklahomai vihar során is ez történt, amikor egy felhő a világűr felé 80 kilométer távolságba lőtt ki egy villámcsóvát. A villámlás a légkör azon részébe csapódott, amit már ionoszférának nevezünk.

A Science Advances című folyóiratban ebben a hónapban megjelent tanulmány egy háromdimenziós képalkotó technika segítségével elemzi az óriási villámkisülést. A lenyűgöző fotókon a lila különböző árnyalataiban pompázó fénycsóva látható.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

IGN (@igndotcom) által megosztott bejegyzés

„Képesek voltunk három dimenzióban feltérképezni ezt a gigantikus sugárnyalábot” – mondta Levi Boggs, a Georgia Tech Kutatóintézet kutatója és a tanulmány egyik szerzője.

A kutatók elmélete szerint a szellemeknek nevezett gigantikus sugárnyalábok azért lövellnek felfelé, mert valami megakadályozhatja az elektromos töltés lefelé irányuló áramlását.

A címlapfotó illusztráció.

Ajánljuk még