logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Eddig ismeretlen dinoszauruszt fedeztek fel

| Szerző: hirado.hu
Dél-Argentínában egy eddig ismeretlen dinoszauruszt fedeztek fel, melyet a Jakapil kaniukura névre kereszteltek el. A kistestű páncélos őshüllő valószínűleg felegyenesedve, hátsó lábain járkálva barangolta be az akkor még párás tájat mintegy százmillió évvel ezelőtt.

A paleontológusok bejelentették, hogy Dél-Argentínában egy eddig ismeretlen kis páncélos testű dinoszauruszt fedeztek fel, amely valószínűleg felegyenesedve, hátsó lábain járkálva barangolta be az akkor még párás tájat mintegy százmillió évvel ezelőtt – számolt be a The Guardian.

A Jakapil kaniukura névre keresztelt, krétakori őshüllő feltehetőleg a nyakán és hátán egészen a farkáig végig húzódó csontos, korong alakú páncélja által jól védett lehetett.

Méretét tekintve teste megközelítőleg 1,5 méter hosszú volt, és mindössze 4–7 kilogrammot nyomott, ami egy átlagos házimacska súlya.

A Jakapil kaniukura megkövesedett maradványait az elmúlt évtizedben ásták ki egy patagóniai gát közelében, Río Negro tartomány La Buitrera paleontológiai övezetében.

A tudósok szerint a Jakapil az első olyan páncélos őshüllő, melyet a kréta korból találtak Dél-Amerikában.

A páncélos dinoszauruszok csoportjába olyan őslények tartoznak, mint például a csontos hátlemezeiről és tüskés farkáról ismert Sztegoszaurusz, valamint a páncéllal borított, bunkószerű farokkal rendelkező Ankiloszaurusz.

Sebastián Apesteguía vezető paleontológus és kollégái a Jakapil részleges csontvázát, valamint 15 fogtöredékét találták meg, amelyek az iguána fogaihoz hasonló, levélszerű formát mutatnak.

Ajánljuk még