logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Hatvanezer úszómedencényi víz került a légkörbe a vulkánkitörés miatt

| Szerző: hirado.hu
A Tonga-kitörés által annyi vízgőz került a felső légkörbe, hogy hatással lehet az ózonrétegre és a globális felmelegedésre is.

Január 15-én kitört a tongai Hunga Tonga-Hunga Ha’apai szigetnél fekvő víz alatti vulkán. Az esemény az elmúlt évtizedek legnagyobb kitörése, lökéshullámát még hazánkban is ki tudták mutatni. A vulkánkitörést a Föld körül keringő műholdak is érzékelték.

Egy új tanulmányból kiderült, hogy a vulkánkitörés elképesztő, körülbelül 38 milliárd liter vizet juttatott a légkörbe, ami elegendő lenne 58 000 olimpiai uszoda megtöltésére – írja az Independent.

Az elmúlt 140 év legnagyobb vulkánkitörésének lökéshulláma hatszor megkerülte a Földet, és mintegy 40 kilométerre a légkörbe vulkáni törmeléket röpített, és ereje hatalmas szökőárhullámokat váltott ki.

„Soha nem láttunk még ehhez hasonlót” – mondta Luis Millán, a NASA Jet Propulsion Laboratory tudósa.

Kapcsolódó tartalom

Dr. Millán vezette a Geophysical Research Letters folyóiratban publikált új tanulmányt, amely számszerűsítette a Tonga vulkán által, a légkör mintegy 12 és 54 kilométer közötti magas rétegébe, más néven sztratoszférába fecskendezett vízgőz mennyiségét.

A tanulmány a NASA Aura műholdjának adatait használta fel, amely egy mikrohullámú szondával (MLS) méri a levegő minőségét, az ózont és a nyomokban keletkező gázokat.

Az MLS volt az egyetlen olyan műszer, amely elég sűrű lefedettséggel rendelkezett a vízgőz csóvának megörökítéséhez, és az egyetlen, amelyet nem érintett a vulkán által kibocsátott hamu” – tájékoztatott Dr. Millán.

A tanulmány megállapította, hogy a kitörés által a légkörbe jutott víz mennyisége megegyezik a sztratoszférában már jelenlévő vízgőz tíz százalékával.

Ez a vízgőz mennyiség négyszer nagyobb volt, mint amennyit a Fülöp-szigeteken a Pinatubo-hegy 1991-es kitörése bocsátott a levegőbe, amely a 20. század második legnagyobb vulkánkitörése volt, és melynek hatásai máig érzékelhetők a környező vidéken.

A tudósok szerint a Tonga által feljuttatott hatalmas mennyiségű vízgőz több évig a magasban maradhat, és megváltoztathatja a felső légkör kémiáját, beleértve az ózonréteg átmeneti lebontását is.

Ajánljuk még