logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Azonosította a Marson talált „alien hínárt” a NASA

| Szerző: hirado.hu
A Nasa azonosított egy bizarr, spagettiszerű anyagcsomót, amelyet először július 12-én pillantott meg az amerikai űrügynökség Perseverance marsjárója a vörös bolygón.

 

Az anyag nem idegen eredetű, hanem a 2021 februárjában a Mars felszínén landolt Perseverance felszálló és leszálló felszereléséből származó, összegabalyodott Dacron-háló egy darabja – írta az Independent a NASA blogja alapján.

A dacron egyfajta gyantába áztatott szintetikus szál, amelyet gyakran használnak nagy teljesítményű vitorlavásznakhoz is, de a Perseverance esetében valószínűleg egy hővédő takaró része volt, amelyre nagy erők hatottak és elszakították.

A háló nem az első olyan törmelékdarab, amely a Perseverance leszállásából maradt vissza, és amely később a rover útvonalán bukkant fel. Júniusban a Perseverance egy fényes fóliaszerű anyagdarabot szúrt ki, amely valószínűleg a hőtakarójának a része volt, és sziklák közé szorult.

A válogatott leszállóegység-maradványok elkerülhetetlen következményei a landolásnak a Marson, de kihívást jelenthetnek a misszió számára.

A Perseverance feladata, hogy kőzet- és talajmintákat vegyen a Mars felszínéről, és amelyeket a 2030-as években visszaszállítanak a Földre, hogy elemzést végezzenek, amely egyszer s mindenkorra végleges választ adhat arra, hogy a Marson valaha voltak-e vagy akár még mindig vannak-e őshonos életformák.

Kapcsolódó tartalom

A címlapfotó illusztráció.

Ajánljuk még