logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Vízalatti drónok segíthetnek karbantartani a tengeri szélerőműveket

A tengeri szélerőművek feltérképezését és karbantartását is elvégezni képes drónokat, úgynevezett ROV-okat fejleszt az edinburghi Heriot-Watt Egyetem laboratóriuma.

Nagy-Britanniának igen ambiciózus tervei vannak a szélenergia hasznosítására és ezáltal a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére. Mintegy 10-15 éven belül több száz tengeri szélerőműpark húzódik majd a brit partok mentén, több ezer turbinát működtetve – mondta el Yvan Petillot, a Heriot-Watt Egyetem robotika professzora az AFP-nek.

A kifejlesztés alatt levő technológia célja, hogy a partról is ellenőrizhetik és karbantarthatják ezeket a szélerőműparkokat, anélkül, hogy bárkit is veszélybe sodornának – tette hozzá.

Májusban az egyik drónnak már sikerült önállóan elvégeznie egy tengeri szélerőműpark ellenőrzését. A szerkezetek képesek a szélerőműpark víz alatti részeinek 3D-s feltérképezésére, sőt arra is, hogy elvégezzen olyan kisebb karbantartásokat, javításokat, amelyeket amúgy búvároknak kellene végezniük veszélyes és költséges műveletek során.

Ajánljuk még