logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Jégkorszaki lábnyom rejtélyét próbálják megfejtetni a történészek

| Szerző: hirado.hu
Még mindig heves vita folyik arról, hogyan és mikor érkeztek az emberek először Amerikába.

Ősi, emberi lábnyomokat találtak egy utahi katonai tesztelő és kiképző területen, a sivatagban – számol be a Cornell Egyetem oldala. A kutatók úgy gondolják, hogy a leletek az utolsó jégkorszak végéről származhatnak.

Thomas Urban, a Cornell Egyetem munkatársa és Daron Duke, a Far Western Anthropological Research Group szakértője egy helyi régészeti helyszínnél autózott, amikor Urbannak feltűntek a nyomok. Kiszálltak, és Urban hamar felismerte, hogy mezítlábas emberi nyomokkal van dolguk, hasonlókkal, mint amilyenek a White Sands Nemzeti Parkban is láthatóak – írja a National Geographic. 

A szakértők másnap visszatértek a helyszínre, hogy alaposabban is megvizsgálják a két nyomot. A földradaros és egyéb elemzések felfedték, hogy a környéken ugyan csak két lelet vehető ki szabad szemmel, valójában viszont több, láthatatlan nyom is van a talajon.

Ily módon összesen 88 lábnyomot fedeztek fel, melyeket gyermekek és felnőttek hagytak. A maradványok bepillantást engednek a pleisztocén családi életbe, a legkisebb gyerekek 5, a legnagyobbak 12 évesek lehetettek.

Kapcsolódó tartalom

A kutatók szerint az emberek sekély vízen kelhettek át. Mivel a Nagy-sóstó sivatagában az utóbbi 10 ezer évben nem voltak ehhez adottak a körülmények, a leletek több mint 12 ezer évesek lehetnek. A csapat azt tervezi, hogy tovább vizsgálja a nyomokat.

Még mindig heves vita folyik arról, hogyan és mikor érkeztek emberek először Amerikába

Régóta feltételezték, hogy Amerika legkorábbi lakosai körülbelül 15 000–13 000 évvel ezelőtt telepedhettek le a kontinensen. Az újabb felfedezésekből azonban arra lehet következtetni, hogy az első lakók érkezése 25 000–37 000 évvel ezelőtti – írja az IFLScinence.

A terület geokronológiájával kapcsolatos hosszú távú munkánk arra utal, hogy ezek a lenyomatok valószínűleg több mint 12 000 évesek” – magyarázta Duke.

A Utah-ban újonnan felfedezett lábnyomok nem sokat változtatnak azon, amit Amerika első lakóiról tudunk, de korukhoz és helyükhöz képest kiemelkedőek. Az Egyesült Államokban talált egyetlen pleisztocén kori emberi lábnyomra a közelmúltban bukkantak rá az új-mexikói White Sands Nemzeti Parkban. Ezek a lábnyomok, amelyeket úgy tűnik szintén gyerekek és tinédzserek tapostak, 21 000 és 23 000 évesek.

„További részleteket szeretnénk megtudni a nyomok által, hogy kik alkották a csoportot, és hogyan használták a területet” – ismertette Duke.

Ajánljuk még