logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Beigazolódott a mesés kincsekről szóló mese

| Szerző: hirado.hu
A Bahama-szigeteknél egy 17. században elsüllyedt spanyol hajóról származó kincseket találtak.

Az elásott kincsekről és az ősi hajóroncsokról szóló történetek évszázadok óta foglalkoztatja a nagyvilágot. Felfedezők egy csapata számára azonban a legenda valósággá vált, amikor egy 350 éve elsüllyedt spanyol hajó elhagyatott kincseire bukkantak – köztük érmékre, drágakövekre és felbecsülhetetlen értékű ékszerekre – írja a CNN. 

A Nuestra Señora de las Maravillas (A csodák Miasszonya) 1656-ban süllyedt el, miután összeütközött a flottájából egy másik hajóval, és egy korallzátonynak csapódott a szigetcsoport északi részénél.

A hajó felbecsülhetetlen értékű kincseket szállított

A 891 tonnás hajó a szokásosnál több rakományt szállított, mivel egy másik, két évvel korábban elsüllyedt hajóról előkerült kincsek fuvarozása is feladata volt.

„A hajó rakományának visszaszerzésére már több sikeres kísérlet is történt, az 1650-es és 1990-es évek között csaknem 3,5 millió tárgy került elő” – tudatja közleményében az Allen Exploration cég, mely a hajóroncs feltárásával lett megbízva.

A legújabb felfedezések azonban segítenek új szemszögből megvizsgálni az akkori hajó fedélzetén zajló életet. A kutatók helyi búvárokkal, régészekkel és más szakértőkkel együttműködve azon is dolgoznak, hogy rekonstruálják a hajó „tönkremenetelének és szétesésének rejtélyét” – mondta James Sinclair, a projekt tengeri régésze.

A felfedezések között volt egy 1,76 méter hosszú arany lánc és több drágakővel borított medál is, amelyek egykor a Santiago Lovagrend, az évszázados vallási és katonai rend lovagjaihoz tartoztak. Az egyik arany medálon egy nagy, ovális kolumbiai smaragd és egy tucat kisebb smaragd látható.

Az Allen csapata által felfedezett tárgyak véglegesen a Bahama-szigeteki Tengerészeti Múzeumban lesznek elhelyezve, amely augusztus 8-án nyílik meg Freeportban.

Ajánljuk még