logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Lenyűgöző fotókat készített egy ritka galaxisról a James Webb teleszkóp

| Szerző: hirado.hu
A NASA augusztus 2-án közzétett fotóján a James Webb űrteleszkóp által rögzített, mintegy 500 millió fényévre lévő Cartwheel galaxis látható.

A James Webb űrteleszkóp a kozmikus poron keresztül pillantott meg egy igen ritka típusú galaxist, melyet egy lenyűgöző fotón keresztül mutatott be – írja a CNN. 

Kapcsolódó tartalom

Az űrobszervatórium legújabb képén a Cartwheel galaxis látható, egy 500 millió fényévnyire található gyűrűs galaxis, amely egy nagy spirálgalaxis és egy kis galaxis heves ütközésekor jött létre.

Amikor a galaxisok összeütköznek, alakjuk és szerkezetük megváltozhat

Az ütközés leginkább a galaxis alakját és szerkezetét érintette. A Cartwheel galaxis – mely nevét alakjáról kapta, mert hasonló egy kocsikerékhez – két gyűrűt tartalmaz: egy fényes belső gyűrűt és egy külső, színes gyűrűt. Ez a két gyűrű az ütközés középpontjából kifelé tágul, ezt úgy kell elképzelni mint a hullámokat a tóban, miután egy követ dobtak bele.

E sajátosságok miatt a csillagászok ezt „gyűrűs galaxisnak” nevezik, ami kevésbé gyakori, mint az olyan spirálgalaxisok, mint a Tejútrendszerünk – olvasható a NASA közelményében. 

Más teleszkópok, köztük a Hubble űrteleszkóp, korábban már vizsgálták a Cartwheel galaxist. A drámai galaxist rejtélyek övezték – talán szó szerint, tekintettel a kilátást eltakaró por mennyiségére. Az infravörös fény érzékelésének képességével rendelkező Webb, most új betekintést enged a Cartwheel természetébe.

Az új kép a tudósoknak segít abban, hogy még több információt kapjanak arról, hogyan fejlődött a galaxis több milliárd év alatt.

A fényes belső gyűrű porában óriási, fiatal csillaghalmazok képződnek – látható a képen. Eközben a külső gyűrű 440 millió éve növekszik. Ahogy a gyűrű tágul, gázzal ütközik, ami újabb csillagkeletkezést vált ki.

Webb képességeinek köszönhetően a csillagászok új ismereteket szereztek az egyes csillagokról és a kaotikus galaxis csillagkeletkezéséről, valamint a galaktikus középpontjában lévő fekete lyukról.

Ajánljuk még