logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Több mint hatmillió dollárért árvereztek el egy dinoszauruszcsontvázat

Több mint hatmillió dollárért (2,4 milliárd forintért) árverezték el a teljes csontvázát egy gorgoszaurusznak, egy két lábon járó húsevő dinoszaurusznak, a Tyrannosaurus rex 77 millió évvel ezelőtt kihalt távoli rokonának.

A 6,069 millió dolláros leütési ár az egyik legmagasabb, amelyet valaha egy dinócsontvázért fizettek – közölte a New York-i aukciót szervező Sotheby’s. Az eladási ár mindazonáltal jóval elmarad attól a 31,8 millió dollártól, amelyet egy T-rexért fizettek 2020-ban, ugyancsak New Yorkban.

A csaknem három méter magas és 6,7 méter hosszú gorgoszauruszt (“ádáz gyík”) 2018-ban fedezték fel az amerikai Montana államban, a Judith River-formációban, és eddig is magántulajdonban volt. Az aukciósház 5 és 8 millió dollár közé becsülte a leütési árat.

Az árverést hirdetve a Sotheby’s hangoztatta a csontváz nagyon jó állapotát és azt, hogy csaknem az összes eddig felfedezett gorgoszauruszcsontváz múzeumok tulajdonában van, és ez volt az első, piacra került példány.

A gorgoszaurusz felnőttkori tömege meghaladta az egy tonnát; állcsontjaiban több tucatnyi nagy, éles fog sorakozott, kétujjú mellső lábai pedig aránylag kicsik voltak.

A Jurassic Park velociraptorát megihlető Deinonychus antirrhopus egy csontvázát a becsült összeg duplájáért, 12,4 millió dollárért – a második legmagasabb áron – vásárolt meg egy ázsiai vevő a Christie’s májusi New York-i árverésen.

A dinoszauruszcsontvázak virágzó piaca elkeseríti a paleontológusokat, akik kutatási lehetőségeik beszűkülésétől tartanak azáltal, hogy a maradványok magántulajdonba kerülnek.

A címlapfotó illusztráció. 

Ajánljuk még