logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Az óceán fenekén talált rejtélyes lyukak tartják lázban a világot

| Szerző: hirado.hu
A Közép-Atlanti-hátságon végzett vizsgálatok során pillantották meg a szinte szabályosan elhelyezkedő lyukakat.

A NOAA (Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal) számolt be arról a meglehetősen rejtélyes felfedezésről, amelyet 2022. július 23-i merülés során tettek: az óceánfenéken szabályos vonalba rendezett szögletes lyukakra bukkant a távműködtetésű merülőhajójuk 2,8 kilométeres mélységben – írja a National Geographic. 

A Közép-Atlanti-hátság az Azori-szigetektől 600 kilométerre északra lévő szakaszán végeztek felmérési munkálatokat, amikor a merülőhajó kamerája közvetítette képeken feltűnt különös mintázatot.

A szakemberek egyelőre értetlenül állnak a lyukacskák sora előtt, és bár úgy tűnik a szabályos volta miatt, mintha emberi tevékenység hozta volna létre, azonban a lyukak mentén látható kis üledékkupacok arra utalnak, hogy valami ásta ezeket az üregeket. Hasonló lyukakat már korábban is láttak ebben a régióban, de senki se tudott eddig épkézláb magyarázattal szolgálni.

Bár a NOAA nem adta meg a méreteket a közzétett felvételeihez, a lyuksor mentén, a kép közepe táján látható piros pontokat elvileg a merülőhajó szabványos lézer mércéje hagyta, ezek távolságának 10 centinek kell lennie. A lyukak alkotta vonal sem szabályosan egyenes, és a lyukak egymástól való távolsága sem egyforma.

A NOAA mindenesetre az emberek elé tárta a rejtélyes látványú felvételt és ötleteket kért arra, hogy vajon mit gondolnak, mi lehet a háttérben. Sokakban felvetődött, hogy valamilyen emberi tárgy süllyedt az üledékbe, de az is, hogy valamilyen állat testéből kiálló tüskék hagyták. Könnyen elképzelhető azonban, hogy valamiféle geológiai folyamat áll a háttérben. A hátság az a terület, ahol növekszik az óceán, rengeteg aktív törésvonal van, és így ez a különös vonal is lehet valamiféle tektonikai mozgás eredménye.

Hasonlóan mesterségesnek tűnő mintázatot már máskor is találtak, így például néhány hónapja a Csendes-óceánban, akkor a „sárga téglás út” jellegű területről kiderült, hogy vulkánkitöréshez köthető, hasonlóan jött létre a nálunk is jól ismert hatszöges elválású bazaltoszlopokhoz.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még