logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Eddig soha nem látott képek a Jupiterről

| Szerző: hirado.hu
Miután kedden a világegyetem legtávolabbi galaxisait mutatta meg a világnak a NASA, most a Jupiterről közölt egy lenyűgöző, a James Webb-teleszkóp által észlelt felvételt.

 

A NASA közzétette a James Webb Űrteleszkóp első felvételeit, amelyeken a gázóriás Jupiter infravörös fényben ragyog. A képen láthatóak még a Jupiter Europa, Thebe és Metis nevű holdjai is.

A Jovian-képek a Webb-teleszkóp tavaszi üzembe helyezési fázisa során gyűjtött adatokból származnak, amikor az operátorok különböző objektumokra irányították a teleszkópot, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy minden megfelelően működik.
A felvételek jól mutatják, hogy milyen széleskörű kutatásokra képes a NASA, és nemcsak távoli galaxisokat, hanem saját kozmikus hátsó udvarunk bolygóit is tanulmányozhatja.

„El sem hittem, hogy mindent ilyen tisztán láttunk” – mondta Stefanie Milam, a NASA Goddard Űrrepülési Központjának bolygótudományi projektért felelős helyettes Webb-projekt-tudósa egy nyilatkozatban. „Igazán izgalmas belegondolni, hogy milyen képességekkel és lehetőségekkel rendelkezünk a Naprendszerünkben található ilyen típusú objektumok megfigyelésére” – tette hozzá.

A Webb üzembe helyezési fázisának adatait, valamint a kedden a nyilvánossággal megosztott első lenyűgöző képek alapjául szolgáló adatokat most további tanulmányozás céljából közzéteszik az Űrteleszkóp Tudományos Intézet Mikulski Archive for Space Telescopes (Űrteleszkópok Mikulski Archívuma) című adatbázisában.

Kapcsolódó tartalom

A tudósoknak már nem kell sokat várniuk, ugyanis a Webb első hivatalos tudományos megfigyelési ciklusa idén nyáron megkezdődik, amely program a Jupiter, az Uránusz, az aszteroidák és a Mars, valamint a kozmosz legtávolabbi galaxisainak megfigyelését is magában foglalja.

A címlapfotó illusztráció.

Ajánljuk még