logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

13 milliárd éves galaxisról készített éles képeket a James Webb űrteleszkóp

| Szerző: hirado.hu
A NASA űrteleszkópja, a James Webb felvételein távoli galaxisok 13 milliárd évvel ezelőtti állapotát mutatja meg. Az űrtávcső középinfravörös fényben készített képet az NGC 3132, más néven Caldwell 74 vagy Déli Gyűrű csillagködről.

 

A James Webb amerikai űrteleszkóp által közel infravörös és középinfravörös fényben készített kép az NGC 3132, más néven Caldwell 74 vagy Déli Gyűrű csillagködről a NASA pasadenai Jet Propulsion Laboratóriumában  (Fotó: MTI/EPA/NASA, ESA, CSA, STScI)

A felvételek a világegyetem múltját kutató űrtávcső első képeinek részei, amelyeket a NASA bemutat. A James Webb különböző galaxisok pislákoló fényét mutatja meg, melyek az univerzum legidősebb tagjai közé tartoznak.

A James Webb amerikai űrteleszkóp közel infravörös kamerájával infravörös fényben készített kép a Carina csillagködben elhelyezkedő NGC 3324 fiatal csillagkeletkezési régió széléről a NASA pasadenai Jet Propulsion Laboratóriumában (Fotó: MTI/EPA/NASA, ESA, CSA, STScI)

Az NGC 132 mellett az űrteleszkóp az eddigi legmélyebb és legélesebb infravörös képet készítette a SMACS 0723 galaxishalmazról.

A James Webb amerikai űrteleszkóp által készített kép a SMACS 0723 galaxishalmazról a NASA pasadenai Jet Propulsion Laboratóriumában (Fotó: MTI/AP/NASA, ESA, CSA, STScI)

A Webb NIRCam által készített felvételek éles fókuszba helyezik a galaxisokat, és olyan apró, halvány struktúrákkal rendelkeznek, amelyek korábban nem voltak láthatóak.

A James Webb amerikai űrteleszkóp által készített kép a Stephan’s Quintet nevű, a Pegazus csillagképben elhelyezkedő, öt galaxisból álló csoportról a NASA pasadenai Jet Propulsion Laboratóriumában (Fotó: MTI/EPA/NASA, ESA, CSA, STScI)

A tízmilliárd dolláros teleszkóp képes bepillantani az exobolygók légkörébe és megfigyelni az univerzum néhány legrégebbi galaxisát, mivel lencsék, szűrők és prizmák rendszerét használja az emberi szem számára láthatatlan infravörös spektrum jeleinek észlelésére.

Címlapfotó: A James Webb amerikai űrteleszkóp közel infravörös kamerájával és középinfravörös műszerével infravörös fényben készített képek kombinációja a Carina csillagködben elhelyezkedő NGC 3324 fiatal csillagkeletkezési régió széléről a NASA pasadenai Jet Propulsion Laboratóriumában (Fotó: MTI/AP/NASA, ESA, CSA, STScI)

Ajánljuk még