logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Mutatjuk a NASA színes fotóját, amitől a lélegzet is eláll

| Szerző: hirado.hu
A NASA Webb képe galaxisok ezreit mutatja meg a hatalmas univerzum egy aprócska szeletén. Az éles, infravörös tartományban készített felvétel a rendkívül távoli galaxisok halvány struktúráit is kiemelte, így a korai világegyetem eddigi legrészletesebb képét nyújtja.

Nyilvánosságra hozták az első színes fotót, amit a James Webb Űrteleszkóp készített.

A Webb’s First Deep Field néven ismert kép a SMACS 0723 galaxishalmazról készült, részletekben bővelkedő felvétel – olvasható a NASA oldalán.

Több ezer galaxis – köztük az infravörösben valaha megfigyelt leghalványabb objektumok – jelent meg először a Webb látómezejében. A hatalmas univerzumnak ez a szelete egy olyan égboltfoltot fed le, amely körülbelül akkora, mint egy homokszem, amelyet valaki a földön karnyújtásnyira tart.

A Webb közeli infravörös kamerája (NIRCam) által készített mélymező a különböző hullámhosszúságú felvételekből készült kompozit, összesen 12,5 órán át – ezzel olyan mélységeket értek el infravörös hullámhosszon, amelyek meghaladják a Hubble Űrteleszkóp legmélyebb mezőit, amelyekhez hetekre volt szükség.

A képen a SMACS 0723 galaxishalmaz látható, ahogyan 4,6 milliárd évvel ezelőtt megjelent. Ennek a galaxishalmaznak az együttes tömege gravitációs lencseként működik, felnagyítva a mögötte lévő, sokkal távolabbi galaxisokat. A Webb NIRCam éles fókuszba helyezte ezeket a távoli galaxisokat – olyan apró, halvány struktúrákat tartalmaznak, amelyeket eddig még soha nem láttunk, beleértve a csillaghalmazokat és a diffúz vonásokat. A kutatók hamarosan többet fognak megtudni a galaxisok tömegéről, koráról, történetéről és összetételéről, mivel a Webb az univerzum legkorábbi galaxisait keresi.

Ez a kép a teleszkóp első teljes színes felvételei közé tartozik. A teljes sorozatot július 12-én, kedden, 16:30-kor (CET) kezdik közzétenni a NASA élő televíziós közvetítése során.

 

 

 

 

 

Ajánljuk még