logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

76 millió éves dinoszaurusz-csontváz kerül kalapács alá

| Szerző: hirado.hu
Elárverezik egy Gorgosaurus teljes csontvázát – a T.rex közeli rokona – és akár 8 millió dollárért is elkelhet. A Sotheby's aukciós ház ebben a hónapban bocsátja árverésre, ezzel történelmet írva, ugyanis ez az első alkalom, hogy magángyűjtők kezébe kerülhet a hatalmas dinoszauruszfaj.

A Sotheby’s aukciós ház kedden árverésre bocsátja a Tirannoszaurusz rex rokonának csontvázát, amely körülbelül 76 millió évvel ezelőtt kóborolt ​​a Földön – írja az NBC News. 

 

Az aukcióra bocsátott csontváz a Gorgosaurus csúcsragadozóé, amely az Egyesült Államok mai nyugati részén, valamint Kanadában élt a késő kréta időszakban. Tízmillió évvel megelőzte rokonát, a T-rexet.

Az árusított példányt 2018-ban fedezték fel a Montana állambeli Havre város melletti Judith River folyónál – közölte a Sotheby’s. Mérete közel 3 méter magas és 6,7 méter hosszú.

Az összes többi ismert Gorgosaurus csontváz múzeumi gyűjteményben található, így ez az egyetlen példány, melyet magángyűjtő is megvásárolhat – közölte az aukciósház. Az árverésre július 28-án kerül sor New Yorkban.

A dinoszaurusz-csontvázak az elmúlt néhány évben millió dolláros összegeket hoztak az aukciók során.

Egy „Stan” becenévre hallgató T.rex csontváz 31,8 millió dollárért kelt el 2020-ban, így ez lett a valaha eladott legdrágább dinoszauruszcsont egy aukción. Májusban egy Deinonychus csontváza – amely nagymértékben szerepelt a Jurassic Park franchise-ban – 12,4 millió dollárért kelt el a Christie’s-nél.

Annak ellenére, hogy népszerűek az aukciókon, a dinoszaurusz-csontvázak magánpiaci értékesítése ellentmondásos, és a dinoszaurusz-szakértők széles körben elítélik ezt a gyakorlatot, mondván, hogy ez megakadályozza, hogy a kutatók tanulmányozzák a példányokat.

Ajánljuk még